Hooikoorts? Dit kun je ertegen doen
Hooikoorts? Dit kun je ertegen doen
pollen-hooikoorts

Tien keer achter elkaar niezen en dat meerdere keren op een dag? Rode, jeukende, tranende ogen? Een verstopte neus door al dat slijm? Last van je keel? Hooikoorts kan je flink ziek maken, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig zijn er ook dingen die kunnen helpen als je weer wordt lastig gevallen door die vervelende pollen in de lucht.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (een vorm van allergische rhinitis) is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Ongeveer 25 tot 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts betekent dit dat je lichaam overgevoelig is voor stuifmeel (pollen) van sommige bloeiende grassen, bomen en planten.

De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigst tijdens het pollenseizoen. Aangezien niet iedereen allergisch is voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen, kunnen perioden waarin je last hebt van hooikoorts per persoon ook verschillend zijn. Bekende symptomen zijn: een loopneus, tranende, jeukende en/of branderige ogen, niesbuien en een verstopte neus. Minder bekend, maar wel veel voorkomende klachten zijn: slaapproblemen, lamlendigheid, slecht kunnen concentreren en hoofdpijn. Hooikoorts heeft dus misschien meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt!

Hooikoorts behandelen

Het vermijden van pollen zou de meest ideale manier zijn om minder last van hooikoorts te hebben. Helaas is het lastig om pollen volledig te vermijden, aangezien deze overal om ons heen aanwezig zijn. Om je klachten zoveel mogelijk te verminderen, zijn er verschillende soorten medicijnen, behandelingen en trucjes die je hierbij kunnen helpen.

Antihistaminica

Het effect van antihistaminica treedt vaak snel op, maar houdt niet lang aan. Antihistaminica zorgen ervoor dat de werking van histamine wordt geblokkeerd. Histamine komt bij mensen die last hebben van hooikoorts in de neus vrij en veroorzaakt vervolgens klachten zoals niezen en jeuk aan de ogen en/of neus. Antihistaminica zijn verkrijgbaar als tablet, neusspray of als oogdruppels/zalf.

Allergie immunotherapie

Allergie immunotherapie pakt de onderliggende oorzaak van hooikoorts aan. Gedurende een lange tijd (lees: meestal een paar jaar) wordt er een allergeen (het stofje waar je allergisch voor bent) toegediend. Dit kan in de vorm van onderhuidse injecties, druppelvorm of met een tablet onder de tong. Het immuunsysteem wordt op een gegeven moment minder gevoelig voor dit allergeen en reageert hier minder of niet meer op. Op deze manier kan allergie immunotherapie ervoor zorgen dat je geen of minder last hebt van hooikoortsklachten. De behandeling met allergie immunotherapie vindt plaats bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Acupunctuur

Hooikoortsklachten kunnen ook verminderd worden door middel van acupunctuur. De acupunctuurnaaldjes die in het gezicht rondom de wenkbrauwen worden aangebracht (daar zitten je ‘hooikoorts punten’ volgens de Chinese geneeskunde) richten zich op het versterken van het afweermechanisme, waardoor je lichaam beter reageert op pollen.

Hygiëne

Hang je kleding niet buiten om te drogen, want dan zitten je kleren gegarandeerd onder de pollen. Als je buiten bent geweest, schud je jas dan goed uit voordat je ‘m mee naar binnen neemt. Kleed je om in de badkamer en ga douchen voor je gaat slapen. Zo houd je de pollen enigszins buiten huis. Het helpt ook om de ramen dicht te houden. Daarnaast is het ook goed om je ogen en neus aan het eind van de dag te wassen met water zodat de pollen daar niet blijven hangen en verklein je de kans op hooikoortsklachten.

Tags: hooikoorts
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!