Wat is dat toch, met dat uitstellen? Al de hele week wil je je kast opruimen, dat fotoalbum afmaken, sporten, met die ene vriend of vriendin afspreken… alleen het komt er maar niet van. Ook op je werk stel je taken zolang uit dat je in de knel komt. Daarbij voel je je ook rot over het feit dat het je niet ‘lukt’.

Je erkent dat er iets niet goed gaat, maar je weet niet hoe je het aan moet pakken. Als uitsteller voel jij je vaak overdonderd door alles wat er nog moet gebeuren, zelfs met een takenlijstje heb je moeite om te beginnen aan verschillende taken. Maar wat helpt dan wel?

Toch dat takenlijstje

Ja, toch dat takenlijstje. Maar anders dan je zou verwachten: de kunst zit hem in het opbreken van je taken in kleinere taken. Hoe verder jij je taken opbreekt, des te sneller je eraan begint. Werk je aan een project? Definieer dan ‘next actions’. Er staat dan niet op je takenlijst ‘project A afronden’, maar eerder ‘alinea 1 schrijven’, ‘contact opnemen met Anne’ en ‘deskresearch doen tot 5 artikelen’.

Ook thuis kun je ‘next actions’ formuleren. Je kan bijvoorbeeld je huishoudtaken als volgt op delen: ‘woonkamer stofzuigen’, ‘slaapkamer stofzuigen’ en ‘badkamer afdoen’ in plaats van ‘schoonmaken’.

Beginnen bij het begin

Het helpt namelijk enorm om een hapklare takenlijst te hebben. Met deze kleine taken weet je precies wat je moet doen, je hoeft over deze lijst niet na te denken. Je kan gewoon lekker aan de slag!

Hoe ziet jouw nieuwe takenlijst eruit?

Tags: mind
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!