vrouw-instagram-telefoon-zelfliefde

Eindeloos loop ik te scrollen door mijn Instagram feed. Af en toe like ik een post en scroll weer verder. Dan zie ik deze tekst:

I loved you
In all the ways
I hoped to
Love myself
Someday

– Kate Awen

Diep, denk ik bij mijzelf: ze heeft wel gelijk.

Op zoek naar de ware

Ik hoor weleens verhalen om mij heen over vrouwen die niet goed in hun vel zitten, een laag zelfbeeld hebben of depressief zijn en desperatly op zoek gaan naar de ‘liefde’ om zichzelf beter te maken. Zij denken dus dat een man of vrouw hun problemen kunnen oplossen. Zij denken dat als ze in een relatie zitten, het geluk vanzelf wel komt. Maar wij weten allemaal dat het zo niet werkt. Je kan niet van iemand houden als je niet van jezelf houdt. Meestal trek je dan ook de verkeerde types aan als je in alle haast op zoek bent naar een relatie. En die relatie kan je dan nóg meer in de problemen brengen. Maar als je een waas voor je ogen hebt, neem je daar genoegen mee. Zolang je maar niet alleen bent.

Hou je wel van jezelf?

Ik ben zelf geen expert op het gebied van relaties. Ik heb eigenlijk een beetje (een beetje veel) bindingsangst. Maar waar ik wel een expert in ben of eigenlijk ervaringsdeskundige, is aandacht aan jezelf geven in moeilijke tijden. Als je depressief bent, heb je al genoeg aan je hoofd. Hoe wil je iemand anders blij maken als je dat zelf niet bent? Dat kost zoveel energie. Het is beter om eerst eens alleen met jezelf te leren leven zodat je kan ervaren wat jij nodig hebt. Natuurlijk is dat in het begin moeilijk en misschien wel ongemakkelijk. Maar als je dit onder de knie hebt, ga je beter voor jezelf zorgen. En door beter voor jezelf te zorgen en voelen wat jij nodig hebt, kun je dit ook op gezonde manier in een relatie doen.

Patronen doorbreken

Het is lastig om patronen te doorbreken. Als je gewend bent om steeds in een relatie te zitten omdat je je rot voelt, is dit niet iets wat je van de een op andere dag kan veranderen. Het is een manier van coping en je zal ergens anders je coping vandaan moeten halen. Een gezonde coping wel te verstaan. Een manier van gezonde coping kan zijn: schrijven, iemand bellen en erover praten, wandelen, sporten (niet te extreem) of tekenen. Het is een kwestie van uitproberen en bij jezelf aanvoelen wat bij jou past. Het zal nog wel eens voorkomen dat je toch weer kiest voor een relatie in plaats van een andere coping. Dit is normaal want leren doet men met vallen en opstaan. Zolang je maar in je achterhoofd houdt dat je dit doet voor een goed doel. Dat goede doel ben jij.

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!