relatie

Soms kom je op een punt in je relatie dat je twijfelt. Twijfelen is normaal, en vaak verdwijnen de twijfels ook weer. Soms is het zo dat de twijfel blijft bestaan en dat je last hebt van gemengde gevoelens. Je ervaart dan meerdere en vaak ingewikkelde gevoelens ten opzichte van jouw partner. Deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je het gewoon even niet meer weet. De ene keer voel je namelijk gevoelens van liefde tegenover je partner, en de andere keer gevoelens van haat of boosheid. Dit kan een heftig proces zijn wat voor vermoeidheid kan zorgen. Hieronder een paar tips om om te gaan met je gemengde gevoelens.

Communiceer
Het is erg makkelijk om weg te kijken en te doen alsof de gevoelens die je ervaart, niet bestaan. Dit wegkijken lost alleen niets op, het probleem wordt hierdoor alleen maar groter. De beste manier is om je gevoelens duidelijk te maken aan je partner. Kondig aan dat je iets wil vertellen waar je al een tijdje mee rondloopt. Zoek een rustig plekje op waar je zonder gestoord te worden het gesprek kan voeren.

Hou het bij jezelf
De manier waarop je communiceert is ook erg belangrijk. Wat mensen vaak doen is de eigen gevoelens projecteren op de ander. Op deze manier kan er een discussie of zelfs een ruzie ontstaan. Het is belangrijk dat als je communiceert met je partner, je praat in de ik-vorm in plaats van de jij-vorm. Een voorbeeld hiervan is ‘Ik ervaar dat we minder tijd voor elkaar hebben’ in plaats van ‘Waarom maak jij geen tijd voor me vrij?’

Neem tijd voor jezelf
Eventjes alleen zijn en tot jezelf komen is ontzettend belangrijk. Het is goed om bij jezelf na te gaan waar je gemengde gevoelens vandaan komen. Wanneer zijn deze ontstaan en is er een bepaalde aanleiding geweest dat jij je nu zo voelt? Je zal, wanneer je alleen bent, er achter komen wat jou echt gelukkig maakt in het leven. Wanneer je tijd voor jezelf neemt kan je bijvoorbeeld je gevoelens opschrijven en alles op een rijtje zetten. Als je het fijner vindt om actief bezig te zijn, kan je bijvoorbeeld een stuk gaan wandelen of hardlopen.

Voor- en nadelen
Neem de tijd om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wat vind je bijvoorbeeld fijn aan de relatie met je partner en wat vind je minder fijn? Bedenk voor jezelf wat er zou gebeuren als je de relatie zou verbreken en wat er zou gebeuren als je de relatie voortzet. Hoe zal het zijn als je zonder hem/haar je leven zal leiden? Denk na over hoe je je bij elke uitkomst zou voelen.
Als je al bovenstaande punten bent afgegaan, is het aan jou om een beslissing te maken. De beslissing die je maakt is degene waar je je het beste bij voelt.

Sometimes the struggle is what makes success even sweeter.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!