vrouw-man-hand-vertrouwen-kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is iets moois wat ieder mens bezit. Maar tegelijkertijd is het ook iets engs. We worden allemaal geboren met kwetsbaarheid. Baby’s, peuters en kinderen hebben een grotere kwetsbaarheid dan volwassenen. Ze zijn afhankelijk van volwassenen en huilen sneller na een kleine val of als iets hen niet aanstaat. Ze zijn beïnvloedbaar en geloven de grootste fantasie verhalen.

Naarmate wij ouder worden, neemt onze kwetsbaarheid af. We kunnen voor onszelf zorgen en weten (vaak) het onderscheid te maken tussen de realiteit en fantasie. We huilen minder en als we onze zin niet krijgen dan zetten we dat naast ons neer en gaan we verder met ons leven. We verbergen onze kwetsbaarheid omdat het gezien wordt als iets zwaks. We zijn bang dat als we ons kwetsbaar opstellen, dat anderen ons pijn kunnen doen of ons belachelijk maken. Maar is dit ook écht zo? Of moeten we onze kwetsbaarheid gewoon omarmen?

Relaties en kwetsbaarheid

Binnen wat voor een relatie dan ook is het belangrijk dat beide kanten zich kwetsbaar kunnen opstellen. Kwetsbaarheid laat iets ‘echts’ zien. Iets authentieks. Het maakt je nog mooier dan je al bent. Het is killing om elke dag met de demonen in je hoofd rond te lopen en te doen alsof alles goed gaat zonder dit met vrienden, familie of echtgenoot te delen. Als je het toch moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen, verplaats je dan eens in degene die tegenover je staat.

Je openstellen

Stel je zit in een kamer samen met wat vrienden. Er is één vriendin die ziet dat jij met jezelf zit te worstelen. Ze wil je helpen, maar jij zegt dat er niks is en zet een lach op je gezicht. Die lach haalt de bezorgdheid van je vriendin niet weg. Er komt eerder machteloosheid in de plaats, want ze wil je zo graag helpen. Maar om jou te kunnen helpen, moet jij je kwetsbaar durven op te stellen. Je hoeft niet direct je hele verhaal te doen, maar door alleen te zeggen dat je je niet zo happy voelt, stel je je ook kwetsbaar op.

Verbondenheid en kwetsbaarheid

Verbondenheid zou ik omschrijven als een diepere connectie die je met iemand hebt. Het gevoel dat je ziel zich met een andere ziel verbindt. Het hoeft niet meteen je soulmate te zijn, maar het gaat om die diepere connectie die alleen van binnen te voelen is. Het kan erg eenzaam zijn om geen verbondenheid te voelen met bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Het kan natuurlijk dat het niet de juiste match is op vriendschappelijk gebied, maar als je ooit wel die verbondenheid hebt gevoeld, komt het misschien omdat jij je niet openstelt naar de ander toe.

Kom uit je bubbel

Stel, je zit niet goed in je vel of bent depressief maar wil deze gevoelens niet delen met de ander. Jij blijft dan in je eigen bubbel zitten waardoor de diepere connectie niet gelijk is aan wat de ander naar jou uitzendt. Klinkt heel zweverig misschien, maar denk er eens over na. In die bubbel voelt het heel eenzaam, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Dan maakt het niet uit hoeveel mensen je om je heen hebt, de eenzaamheid gaat niet weg omdat je je niet verbonden voelt met de mensen in die ruimte.

Kleine stapjes

Ikzelf vind het ook nog moeilijk om mij kwetsbaar op te stellen omdat ik dit niet gewend ben. Maar patronen zijn er om doorbroken te worden. Door af en toe gewoon eerlijk antwoord te geven op de vraag, ‘hoe gaat het?’ stel je je ook al kwetsbaar op. Het zijn de kleine stapjes die tellen in het hele proces.

Liefs, Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!