balans op rekening

Psychische klachten, zoals stress, slaapproblemen, piekeren, angsten en somberheid kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht op je financiën kwijtraakt. Het kan het oplossen of aanpakken van de geldproblemen in weg zitten, wat vaak weer gevoelens van schaamte, boosheid, verdriet of eenzaamheid veroorzaakt. 

Vaak zijn mensen met psychische klachten aangewezen op een uitkering, doordat zij (tijdelijk) niet in staat zijn te werken. Het inkomen wat je gewend bent verandert en je zal snel aanpassingen moeten doen om niet in de problemen te komen. Maar welke aanpassingen doe je dan? Hoe krijg je weer balans op je bankrekening en misschien nog belangrijk: hoe houd je die balans?

Stap 1: Maak je administratie op orde

De eerste stap is dat je een lekker kop koffie of thee zet, rustig aan tafel gaat zitten met al je financiële administratie. Pak een schrift erbij en zet al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij in kolommen. Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven in een schrift noemen we ook wel een huishoudboekje

Bij inkomsten kan je denken aan: salaris, 13e maand, vakantiegeld, belastingteruggave, toeslagen, alimentatie, kostgeld inwonende personen of maandelijkse of jaarlijkse toelage(n) van familie. Tel al deze inkomsten bij elkaar op.

Nadat je alle inkomsten op een rij hebt, maak je een kolom met al je uitgaven per maand: vaste maandelijkse lasten, zoals hypotheek/huur, verzekeringen, gas, water en licht. Dan de maandelijkse kosten, zoals kleding, cadeau’s, uitjes etentjes, boodschappen en andere uitgaven. Tel alle uitgaven op: dit zijn je uitgaven.

Je hebt nu  twee eindbedragen: 1 voor inkomsten en 1 voor uitgaven. Probeer dit enkele maand bij te houden. Zo krijg je een een duidelijk overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven. 

Stap 2: Overzicht inkomsten en uitgaven

Pak het overzicht van je inkomsten en uitgaven er nog eens. Wat valt je op? Stel jezelf de volgende vragen;

  • Zijn de inkomsten en uitgaven in balans?
  • Hoeveel kan je elke maand opzij zetten om te sparen?
  • Hoeveel kom je elke maand tekort? 
  • Waar geef je meer of minder aan uit dan je dacht?
  • Waar zou je op kunnen besparen? 

Door jezelf zulke vragen te stellen, kun je ook je uitgaven aanpassen. Schrijf dit op je in huishoudboekje! Maak aanpassingen in je uitgaven en bekijk de maanden erop wat het je oplevert. Misschien kun je meer sparen dan je denkt. 

Stap 3: Maak een spaarpotje

Op de meeste  spaarrekeningen kun je een digitaal ‘spaarpotje’ maken. Ik noem dit een buffer. Met een buffer kun je onverwachte grote uitgaven, zoals een wasmachine die kapot gaat of een koelkast die ineens het begeeft, opvangen. Hierdoor ben je voorbereid op onverwachte uitgaven en zal je minder stress ervaren. 

Stap 4: Spaardoel(en)

Maak voor jezelf verschillende spaardoelen met een geldbedrag dat je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld: Ik wil eind volgend jaar een op vakantie naar resort in Egypte. Daar heb ik met mijn man en kinderen €4.000 voor nodig. Ik wil ook nog over twee jaar mijn rijbewijs halen en daar heb ik €3.000 voor nodig. Verdeel het bedrag over de maanden en kijk wat realistisch is om elke maand opzij te zetten. 

Is het een realistisch en haalbaar doel? Dan kan je aan het sparen beginnen. Is het niet haalbaar? Stel dan jezelf de vraag; over hoeveel tijd kan ik dit doel wel behalen? 

Succes met balans krijgen op jouw bankrekening!

Heb je hulp nodig met je doelen stellen of heb je geldproblemen. Praat erover met je online professional

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Safaa Ayadi

Hi! Ik ben Safaa. GZ psycholoog bij de Digitale Poli van i-psy. Ik bied jou een laagdrempelige, persoonlijke, actieve en doelgerichte samenwerking waarbij jouw eigen regie op de voorgrond staat.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!