We weten allemaal dat het goed is, maar we doen het niet altijd: praten over je gevoel. Ik leg je graag uit waarom je hart luchten belangrijk is en hoe je er beter in kunt worden.

Emoties uiten als vorm van communicatie 

Het uiten van emoties is belangrijk voor je gemoedstoestand. Ook is het een belangrijk onderdeel van onze communicatie. Emoties zijn er namelijk niet alleen voor jezelf. Ze geven ook een signaal af naar de ander over hoe diegene het beste met jou kan omgaan. Als anderen bijvoorbeeld een traan bij je zien, gaan ze zorgzamer met je om, terwijl een glimlach eerder een amicalere reactie uitlokt. 

Maar wat als mensen jouw emoties moeilijk of niet kunnen aflezen? Grote kans dat iemand dan over jouw grenzen heen gaat. Hoe vervelend is het als je eigenlijk behoefte hebt aan een luisterend oor, maar je ontvangt een enthousiast verhaal? Sommige emoties kun je niet aflezen, maar zitten meer van binnen. Het kan dan voor een ander lastig zijn om direct te zien wat er speelt als je er niet over praat.

Waarom praten we dan niet altijd?

Vaak vinden we het lastig om ons kwetsbaar op te stellen, omdat we bang zijn voor de reactie. We zijn bang dat een ander ons negatief, zwak of misschien wel een zeurkous vindt. De angst voor een negatieve beoordeling, en daardoor een nog slechter gevoel, zorgt ervoor dat je besluit om alles maar voor jezelf te houden. Alleen hierdoor vergroot je weer de kans dat anderen over je grenzen gaan of dat je te lang rond blijft lopen met negatieve gevoelens.. Dat wil je niet. 

Vragen tot inzicht

Je hart luchten is niet altijd even makkelijk. Stel jezelf eens deze vragen. Het zal je meer inzicht geven.  

  • Bedenk eens: hoeveel emotie zit er bij iemand die klaagt over de regen en hoeveel emotie zit er bij iemand die zijn hart wilt luchten?  De emoties zijn verschillend. Wees niet bang dat je wordt gezien als een zeurkous. Mensen zien de emoties als je een verhaal vertelt wat jou echt raakt. 
  • Welke emotie zie jij bij de ander? Vaak zie aan iemands ogen, de houding en hoor je aan de toon en de manier van praten dat er iets is. Lichaamstaal verraadt gigantisch veel. 
  • Maar er is meer. Wij mensen zijn sociale dieren en we zijn op emotioneel gebied slimmer dan je denkt. Vaak voel je aan iemand of er iets is. Bedenk je dus: een ander ziet dat net zo goed als jij. 
  • Stel jezelf dan de vraag hoe je het zou vinden als je aan een ander ziet dat er iets is, maar diegene dat niet uit/vertelt. Dat zou je vervelend vinden, niet waar? Vertel daarom wat er op je hart ligt. 
  • Vraag jezelf eens af: als een ander jou in vertrouwen neemt en bij jou zijn of haar hart wil luchten. Zou je diegene zwak vinden? Of vind je het fijn dat iemand jou waardeert dat diegene naar jou toe komt voor steun? Waarschijnlijk het laatste. Besef dus dat je andere mensen het waarderen als je bij hen je hart lucht. 

Begin een gesprek

Probeer het eens uit en kijk hoe je omgeving reageert. Natuurlijk hoef je niet gelijk je levensverhaal te vertellen. Je kunt met iets kleins beginnen! Plan in de NiceDay app eens een gebeurtenis buiten je comfortzone en beschrijf achteraf of het klopte met je verwachtingen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!