Taak na taak werk je af, op je werk en thuis. Je hoofd begint te tollen van alles wat je nog wil doen en het is lastig om te onthouden waar je alles hebt opgeschreven. En wat heeft eigenlijk prioriteit over wat? Je hoofd voelt rommelig aan. Wat kan je doen?

Wat kan je doen?

Ryder Carroll, bekend van de Bullet Journal, gelooft dat het opschrijven van alles wat omgaat in je hoofd, inclusief je to-do lijstjes, je zorgen en je ideeën ervoor zorgt dat er ruimte ontstaat je in hoofd. Je besteedt je gedachten uit, je hoofd voelt opgeruimder aan én je bent productiever. Rommel in hoofd kan er namelijk voor zorgen dat je overweldigd wordt en beperkt wordt in wat je voor elkaar krijgt op een dag. Opschrijven dus, met deze tips ruim je je hoofd op!

    1. Inventariseren: wat moet je allemaal doen? Wat wil je allemaal doen? En wat moet je het eerste oppakken?
    2. Overwegen en beredeneren: Waarom doe je wat je doet? Waarom wil je deze dingen oppakken? “We belasten onszelf met onnodige verantwoordelijkheden”, zegt Carroll. “We zijn zo afgeleid door alle dingen die we zouden moeten doen en kunnen doen, maar we vergeten onszelf af te vragen: Wil ik die dingen wel doen?”
    3. Stel twee vragen: Is het essentieel? Is dit belangrijk voor mij of voor iemand van wie ik hou? Als het antwoord nee is op deze twee vragen is het een afleiding en kan je het dus van je lijstje afhalen! Zo krijg je je focus terug.
    4. Neem wat overblijft en knip het op: Als het goed is heb je nu een overzicht van al je belangrijke zaken. Als er iets nieuws op je lijstje staat, zoals het leren van een taal of het starten van een project, knip dit op in kleinere taken. Zo blijft het overzichtelijk en haalbaar.
    5. Neem iedere dag tijd om je inventarisatie door te lopen: Ook al is het maar voor 5 minuten. Carroll geeft aan: “We moeten ons wijden aan de gewoonte om die kaart bijgewerkt te houden met alle nieuwe dingen die we ontdekken. Als we dat niet doen, wordt onze kaart onnauwkeurig en dwalen we af. Als blijkt dat iets dat voor jou belangrijk was, dat niet meer is, streep het door en laat het los.”

Door het up to date houden van jouw ‘dagboek’, zie je letterlijk wat je goed oppakt, wat je minder goed afgaat, wat je allemaal al hebt geleerd en wat echt belangrijk voor je is. Deze zelfinzichten helpen je om jezelf beter te leren kennen en zorgen ervoor dat je minder snel afgeleid bent!

Naast het bijhouden van al je taken en je wensen voor nieuwe projecten en leuke ideeën, is het ook goed om bij te houden waar je dankbaar voor bent. Dit vergroot je geluksgevoel en bevorderd ook rust en ruimte in je hoofd: opgeruimd staat netjes. 

Ryder Carroll in zijn TedTalk:

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!