Je omgeving betrekken in het genezingsproces: 3 belangrijke lessen
Je omgeving betrekken in het genezingsproces: 3 belangrijke lessen
omgeving betrekken bij genezingsproces

Hoe kun je het beste je naasten betrekken bij je genezingsproces? Ik heb persoonlijk ervaren hoe een mentale ziekte je relaties kan beïnvloeden. Dit zijn 3 belangrijke dingen die ik tijdens mijn genezingsproces leerde over communiceren met mijn omgeving. 

#1 Eerlijkheid

Voordat je professionele hulp zoekt, merk je zelf al dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat. Ook je geliefden om je heen merken dit op. Mijn perfectionisme en extreme faalangst leidde tot een burnout. Ik was zeer emotioneel in elke situatie en constant uitgeput. Ook kreeg ik last van paniekaanvallen. Mijn emoties projecteerde ik op mijn naasten, wanneer ik moe of boos op mezelf was. In plaats van aan te geven dat ik vermoeid was, maakte ik beloftes die ik niet na kon komen. Mensen om mij heen werden boos, omdat ik niet eerlijk was. Het eerste wat ik leerde  was om eerlijk te zijn naar mijn geliefden toe. Geef daarom aan hoe je je voelt en wat je ervaart. 

#2 Communicatie is de sleutel

Wanneer je professionele hulp zoekt, krijg je meer hoop en leer je tools om beter om te gaan met je problemen of angsten. Je voelt dat je de goede kant opgaat. Ik merkte bijvoorbeeld dat mijn paniekaanvallen minder werden en ik ging beter met mijn faalangst om. Maar de mensen in mijn omgeving dachten al snel dat ik weer helemaal ‘’beter’’ was. Dit lieten zij ook merken in hun gedrag en verwachtingen naar mij. Ze begonnen weer hetzelfde te verwachten als in de tijd dat ik de oude was. Ik was daar mentaal en lichamelijk nog niet klaar voor. Omdat het zo goed voelde om vooruitgang te boeken dacht ik; ik kan het wel aan. Niet dus! Ik viel weer naar beneden.

Ik leerde dat ik eigenlijk mijn grenzen had moeten blijven aangeven. Naar mezelf toe, maar vooral naar de mensen in mijn omgeving. Het is dus belangrijk dat je blijft communiceren met je naasten over het proces wat jij doormaakt.

#3 Verdiep jezelf

Naast het blijven communiceren is het ook goed om jezelf te verdiepen in wat er precies gaande met je is. Boeken over het onderwerp lezen bijvoorbeeld. Want hoe meer jij weet, hoe meer jij ook je naasten er over kan informeren. Zo zal je meer steun voelen van je omgeving.

Dank je voor het lezen van mijn blog en een hele fijne dag!

Liefs, 

Sabrina 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sabrina Jammy

Hola! Ik ben Sabrina en ik ben content creator bij mijn eigen one man content agency: Killer Content. Verder ben ik ook Psychologie studente en Mindfulness Coach met mijn eigen pop up mindfulness studio: Maujha. Mijn missie is om East en Western psychology te mixen en mensen te leren surfen op de golven van hun eigen emoties en gedachtes.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!