Je smartphone minder gebruiken: 8 tips
Je smartphone minder gebruiken: 8 tips
telefoon

De smartphone is niet meer weg te denken. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet dat iedereen, jong en oud, verknocht is aan de smartphone. Helaas heeft het gebruik van de smartphone nadelige gevolgen. Denk aan: stress, slaapproblemen, “whatsapp-vinger” en verkeersongelukken. Je smartphone gebruik minderen is dus slim. In dit blog geef ik je handige tips om minder op de telefoon te zitten. 

Zonder is niet mogelijk

Er zijn mensen die ervoor kiezen om helemaal geen smartphone te gebruiken. Maar dat is voor de meeste van ons niet haalbaar. Naast het feit dat we onze telefoons gebruiken voor “fun”,  worden onze smartphones vaak ingezet voor functionele taken. Denk er maar eens over na: wanneer was de laatste keer dat jij puur op richtingsgevoel en door het lezen van de borden de weg hebt gevonden naar een nieuwe bestemming? 

Tips 

Een meer haalbare oplossing is het gebruik van onze smartphones te minderen. Met deze tips gaat het je lukken:

  1. Meet het! Het is handig om eerst te achterhalen hoeveel tijd je eigenlijk aan je smartphone besteedt. Er zijn apps op de markt die je hierbij kunnen helpen. Voorbeelden zijn: QualityTime, BreakFree, Screen Time, YourHour, My Phone Time en StayFree. 
  2. Als je eenmaal een idee hebt van hoeveel tijd je werkelijk met je smartphone bezig bent, is het slim om voor jezelf te bepalen of je deze tijd wilt verminderen. 9 van de 10 keer is het antwoord “Ja” en kun je door naar de volgende stap.
  3. Bedenk wat voor jou een haalbaar doel is. Als je bijvoorbeeld veel familie in het buitenland hebt wonen en Whatsapp gebruikt om met ze in contact te blijven, dan kan ik me voorstellen dat je meer tijd op je telefoon “moet” zitten, dan iemand van wie de hele familie in hetzelfde dorp woont. 
  4. Denk na hoe je de vrijgekomen tijd gaat invullen. Toen ik besloot om minder met mijn telefoon bezig te zijn, merkte ik dat ik vaak momenten had waarin ik niks te doen had. Op die momenten greep ik snel weer naar mijn telefoon. Ik merkte dat ik vooral uit verveling op Instagram ging scrollen en niet zozeer omdat ik genoot van wat daarop te zien was. Ik besloot om op die momenten een boek te lezen.
    Jij kunt de tijd invullen zoals jij dat zelf wilt. Wil je die tijd gebruiken om echt niks te doen? Wil je meer tijd met familie doorbrengen? Wil je juist een hobby oppakken? Het is handig om hier van tevoren over na te denken, want dat werkt motiverend. 
  5. Vergeet niet om je nieuwe plannen met je omgeving af te stemmen. Soms zijn we ergens zo enthousiast over dat we er gelijk in willen duiken, maar de meesten van ons leven niet in een sociaal isolement (en maar goed ook!). Jouw beslissing om vaker te “unpluggen” gaat invloed hebben op je naasten. Het is verstandig om vanaf het begin de verwachtingen over je beschikbaarheid goed af te stemmen.
  6. Er zijn handige apps die helpen je schermtijd te beperken, zoals Moment (iOS) of AppDetox (Android). Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding als je te lang op je telefoon zit. 
  7. Leg je telefoon uit het zicht en op een plek waar je er niet makkelijk bij kunt. Zit je bijvoorbeeld op de bank een boek te lezen? Leg je telefoon dan aan de andere kant van de kamer en niet voor je neus op de salontafel.
  8. Beperk de hoeveelheid social media apps waar je actief op bent. Heb je bijvoorbeeld Instagram en Youtube en Snapchat en Twitter en Facebook en WhatsApp en Pinterest en Reddit? Ga bij jezelf na of je echt geniet van het gebruik van deze apps.  Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal 2 of 3 apps op je telefoon mag hebben.

Welke tip ga jij gebruiken om je smartphone gebruik te minderen? Deel het in de NiceDay app met je coach. 

Tags: tips telefoon
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Jolvie

Hi! Mijn naam is Jolvie. Ik werk als psycholoog met de NiceDay app. In mijn vrije tijd houd ik van reizen, lekker in de natuur bezig en van een actieve lifestyle!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!