span style=”font-weight: 400;”>Ga jij door een mentaal zware periode en kan jij wel wat extra steun gebruiken? Of ben je opzoek naar een luisterend oor? Dat is heel begrijpelijk, want alleen jijzelf weet hoe je je voelt. Toch wil je je ei kwijt, je beter voelen door met iemand te praten. De oplossing hiervoor is dichterbij dan je denkt: een huisdier. De onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit van je huisdier geeft je misschien wel dat extra beetje steun dat je nodig hebt.

De wetenschap

Een huisdier kan zorgen voor sociale steun, wat de negatieve effecten van stress kan verminderen. Dit is aangetoond doordat de bloeddruk en de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam lager is na interactie met een huisdier (Allen, 2014). Ook hebben baasjes die een hechte band hebben met hun huisdier (alleen bij honden) minder last van eenzaamheid en depressieve gevoelens. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat therapie ondersteund door een huisdier, symptomen van een depressie significant kan verminderen (Allen, 2014).

Een liefdevolle poot

Heb je het gevoel dat je omgeving vindt dat je je aanstelt? Je trouwe viervoeter vindt dat niet. Huisdieren zoeken niet naar oplossingen, maar luisteren en geven je steun. Ze geven je troost, warmte en veiligheid. Ze zijn volledig te vertrouwen en je kunt alles aan hen kwijt.

Het knuffelhormoon

Je hecht met je huisdier door middel van oxytocine, ofterwijl het knuffelhormoon. Je lichaam produceert oxytocine door sociaal contact. Bijvoorbeeld door te knuffelen met je huisdier, aaien en zelf al door het maken van oogcontact. Oxytocine onderdrukt de aanmaak van stresshormonen en geeft je een ontspannen en rustig gevoel. Dat geldt niet alleen voor jou, maar je huisdier ervaart hetzelfde!

Rust en regelmaat

Huisdieren geven je rust en regelmaat. Het leven van het dier ligt in jouw handen. Dit verantwoordelijkheidsgevoel leidt je af van je problemen en dat geeft rust. Dieren hebben daarnaast ook regelmaat nodig, bijvoorbeeld in eetmomenten. Je hebt hierdoor een reden om ook regelmaat te creëren in je eigen leven. Bij honden is het zo dat je ze drie keer per dag moet uitlaten, een wandelingetje geeft jou rust en ontspanning. Even de tijd om los te komen van alle prikkels uit het dagelijks leven die jou zo vermoeid maken.

Disclaimer: denk goed na voordat je een huisdier neemt, want het vraagt veel verantwoordelijkheid. Ga na of er op de lange termijn plek is voor een huisdier in je leven. Overweeg ook om een huisdier uit het asiel een tweede kans te geven!   

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!