Jezelf accepteren en jezelf ontwikkelen, kan dat samen?
Jezelf accepteren en jezelf ontwikkelen, kan dat samen?

Als het gaat over persoonlijke ontwikkeling vinden we het in de samenleving belangrijk dat we altijd blijven verbeteren om de beste versie van jezelf te worden: meer ontspannen, productiever gelukkiger, aardiger. Ik ben ook van mening dat blijven leren en jezelf ontwikkelen betekenis aan je leven geeft: het leven wordt interessanter en plezieriger, het zorgt uiteindelijk voor meer geluk. Daarnaast ontdek je pas wie je bent en wat je wilt door te doen en te ervaren. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent, dit versterkt je zelfbeeld. Beiden blijken dus tot een gezonder en gelukkiger leven te leiden maar klinken tegenstrijdig. Is het mogelijk om een compromis te vinden tussen beiden?

Op het eerste gezicht lijkt het, wanneer je bezig bent met persoonlijke verandering, dat je niet tevreden bent met jezelf op dit moment. “Eerst moet ik perfect zijn, pas dan kan ik mezelf echt accepteren”. Dit is echter een denkfout die veel mensen maken (ik ook), eerst perfect willen zijn voordat je jezelf mag accepteren gaat nooit gebeuren. Ik zie veel mensen om me heen die continue bezig zijn met fitter worden, slimmer zijn, populairder zijn, meer sociaal zijn en nooit op het punt komen dat zij tevreden zijn over zichzelf.

Ik denk dat het juist andersom werkt: eerst moet je jezelf accepteren zoals je bent en vervolgens kun je verder groeien. Je bent uniek, je hebt je eigen persoonlijkheid met je sterke punten maar ook je tekortkomingen. Wees jezelf en waardeer het feit dat je uniek bent, dat is wat mooi aan jou is!

Tips voor zelfacceptatie

  1. Zelfreflectie: neem af en toe tijd voor jezelf, alléén, om goed na te denken. Stel vragen aan jezelf: Hoe voel ik me? Ben ik tevreden met mijn werk? Kosten sommige mensen teveel energie? Wat vind ik leuk om te doen en wil ik het vaker doen? Wat vind ik niet leuk om te doen en zou ik het minder vaak kunnen doen? Probeer ook om stil te staan bij momenten dat je echt jezelf kunt zijn. We dragen allemaal een masker omdat we bijvoorbeeld onszelf niet durven te zijn. Wanneer ben je eerlijk tegen jezelf? Door tijd te nemen voor jezelf geef je onbewust de boodschap aan jezelf dat je belangrijk bent. Dat is een goede manier om jezelf goed te leren kennen en meer van jezelf te houden. Op die manier kun je meer balans in je leven brengen en groeien.
  2. Zorg voor jezelf: na jouw eigen zelfreflectie weet je waarschijnlijk ook hoe je het beste voor jezelf kan zorgen. Wat ik hiermee bedoel is dat je voldoende ontspanning neemt zoals naar de bioscoop gaan, lekker eten, een boek lezen, wandelen, video’s kijken, een bad nemen, naar de kapper gaan… Probeer te herkennen wanneer je zo een moment nodig hebt en plan een moment voor jezelf in. Jezelf accepteren is ook herkennen wanneer je ontspannende moment nodig hebt.
  3. Je sterke punten herkennen: als je weet welke sterke kanten je hebt dan kun je je minder gewaardeerde kanten beter accepteren. Maak een lijstje met al je sterke punten. Als je het moeilijk vindt kun je het ook vragen aan mensen die jou goed kennen om je hierbij te helpen. Je kunt dat lijstje eindeloos blijven invullen. Je kan het op je koelkast, spiegel, in je kamer ophangen, in je tas of portemonnee doen zodat je ze niet vergeet.Op die manier bouw je zelfkennis en zelfvertrouwen op.
  4. Negatieve gedachten veranderen: we hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd die ons vaak bekritiseert. Hij zegt jou dingen zoals “Je bent te dik”, “Dat kan je niet aan”, “Je bent niet goed genoeg”. Probeer bewust te worden van wat je innerlijke criticus tegen jou zegt door te merken wanneer je je wat slechter voelt. Je gedachten bepalen namelijk hoe je je voelt. Wanneer je hem betrapt, kijk dan objectief naar je eigen gedachten en stel jezelf dan de volgende vragen:
  • Wat is het bewijs voor dat deze gedachte waar is?
  • Wat zou een geliefde tegen mij zeggen?
  • Voel ik me goed door deze gedachte?

Door vanaf een afstand naar jouw gedachten te kijken en deze vragen objectief te beantwoorden daag je je gedachten uit en kom je op alternatieve gedachtes die jou helpen relativeren en vooruit te gaan in je leven.

Stap voor stap richting je dromen

Nu dat je hebt geleerd om jezelf te leren kennen en te accepteren door over jezelf te reflecteren, voor jezelf te zorgen en je negatieve gedachten te veranderen weet je ook meer wat je uit het leven wilt halen. Zelfkennis en zelfliefde is al een enorm deel van persoonlijke ontwikkeling. Maak een lijst van alle dromen die je hebt in je leven. Kies de belangrijkste doelen uit en maak een plan met kleine stapjes. Kleine doelen (stapjes) stellen om een grote doel te behalen is erg belangrijk. Een groot doel stellen kan namelijk als een enorme berg voelen, die onmogelijk te beklimmen voelt. Die jou nooit zou lukken om te beklimmen. Als je stap voor stap, kleine doelen stelt richting jouw grote doel maak je het voor jezelf veel makkelijker en blijft je je motivatie houden!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Beatrice Lecomte

Hallo, ik ben Béatrice, psycholoog bij NiceDay. Ik ben gek op eten en houd van podcasts luisteren, dansen en lezen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord voelen en goed leren over zichzelf te reflecteren en communiceren met de anderen. Ik help je graag om deze stap te zetten en uiteindelijk je eigen therapeut te worden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!