staying yourself in a relationship

Jezelf blijven in een relatie is niet voor iedereen even makkelijk. We vinden allemaal dat we zo open en eerlijk mogelijk moeten zijn, maar toch gebeurt dit niet altijd. Je bent bang dat dit andere mensen kwetst of je denkt dat de band minder goed wordt en bent bang dat er vaker onenigheden zullen ontstaan.

Authenticiteit
In een relatie bestaan er drie vormen van authenticiteit. Authenticiteit heeft als betekenis: geloofwaardigheid, echtheid en origineel. Doe een zelftest en kom erachter welk type jij bent (scroll naar beneden voor de vragenlijst). De verschillende vormen zijn: ‘Door andere beïnvloedde/vervormde authenticiteit’, ‘Gebalanceerde authenticiteit’ en ‘Egocentrische authenticiteit’. De eerste vorm betekent dat je je gevoelens en gedachten opgeeft voor anderen. Bij de tweede vorm staat het uiten van je gevoelens wel op de voorgrond, maar je houdt ook rekening met andere mensen als je het doet. Bij de derde vorm staat je eigen mening vooral centraal en speelt wat andere mensen erover denken niet heel erg mee.

De authenticiteit vormen: je door anderen laten beïnvloeden en de egocentrische vorm hebben beiden nadelige gevolgen voor je gezondheid, en dus ook voor het jezelf blijven. Als je je gevoelens en mening elke keer moet onderdrukken kan dit leiden tot spanningen en zorgen voor lichamelijke klachten zoals het hebben van hoofdpijn. Egocentrische authentieke mensen komen vaak over alsof ze erg bot en gevoelloos zijn. Dit kan ertoe leiden dat deze mensen het vaak lastig vinden om vriendschappen te onderhouden. Op deze manier blijven er weinig intieme relaties over. De tussenweg is de vorm tweede vorm; gebalanceerde authenticiteit. Deze vorm is volgens psycholoog Wang Yi Nan een wisselwerking tussen persoonlijk welbevinden en tevredenheid. Door deze wisselwerking heb je het gevoel dat je grip op je leven hebt.

Wat kun je doen om jezelf te blijven?
Om meer balans en authenticiteit in je relatie te krijgen is het belangrijk om naar je eigen gedrag te kijken. Je kan beginnen met het oefenen van ander gedrag in alledaagse situaties. Om dit te kunnen bereiken moet je eerst bewust worden van je eigen uitgangspositie, wat vind jij belangrijk in een relatie en hoe ga je hiermee om? Kijk ook naar de uitgangspositie van je partner en vergelijk beiden met elkaar. Belangrijk hierbij is dat je niet jezelf of je partner wil veranderen, maar het patroon. Als jij bijvoorbeeld altijd degene bent die volgt kun je dit hardop uitspreken, probeer hier samen meer balans in te vinden. Bijvoorbeeld in plaats van elke keer te ‘volgen’ kun je ook een keer leiden. Bespreek deze patronen wel met elkaar zodat jullie beiden op de hoogte zijn van het patroon dat jullie willen veranderen. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!