Iedereen zit wel eens wat minder lekker in zijn vel. Hoe je hiermee omgaat, verschilt per persoon. Voor de één is het misschien wel heel fijn om een uurtje in de sportschool te staan en alle stress van zich af te sporten, terwijl dit voor de ander misschien minder goed werkt. Een uitlaatklep vinden die bij je past kan in ieder geval heel goed helpen in het omgaan met vervelende situaties of gevoelens. Wie weet kun je deze uitlaatklep wel vinden in je creativiteit. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder!

Creatieve therapie?

Er zijn verschillende theorieën binnen de psychologie, zoals de creatieve-proces theorie, die aangeven dat creatief bezig zijn therapeutisch kan werken. Hieruit is vaktherapie (voorheen creatieve therapie) ontstaan. Het belangrijkste verschil tussen vaktherapie en ‘normale’ psychotherapie is het non-verbale aspect: je communiceert je gevoelens niet met woorden, maar met creativiteit. Dit kan op verschillende manieren. Vaktherapie bestaat dan uit verschillende onderdelen, zoals muziek, beeldende vorming, dans of drama.

Wat inspiratie

Je hoeft natuurlijk niet per se in therapie te gaan, ook zelf kun je je beter en gelukkiger voelen door creatief bezig te zijn. Je kunt je emoties zelf leren uiten op een creatieve manier die bij je past. Wees dan ook niet bang om verschillende dingen uit te proberen! Hieronder volgen een paar voorbeelden:

  1.       Ga schrijven. Het meest makkelijke om mee te beginnen is misschien wel opschrijven hoe je je voelt in een verhaal of in een gedicht.
  2.       Muziek maken. Sommige mensen kunnen heel goed hun emoties kwijt in muziek. Of het nou achter de piano, de gitaar, de draaitafel, zingend onder de douche of slaand op een paar pannen in de keuken is. Probeer eens een eigen nummer te schrijven, of maak een cover van je favoriete artiest. Het maakt niet uit of het mooi klinkt, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt!
  3.       Dans! Is zelf muziek maken net een brug te ver? Zet je favoriete muziek op, en dans de kamer door! Wedden dat je je meteen een stuk beter voelt?
  4.       Schilderen, tekenen of beeldhouwen. Je hoeft geen atelier te hebben om in beeldende kunst je emoties en gedachten kwijt te kunnen. Potlood en papier of een stuk klei is al genoeg om je eigen kunstwerk te creëren. Zelfs online zijn er meerdere tools die je hiervoor kunt gebruiken, bijvoorbeeld: https://sketch.io/sketchpad/.
  5.       Handwerken. Ook handwerken kan heel fijn zijn om je gedachten te verzetten, je gevoelens te verwerken, of gewoon te ontspannen. Met breien of haken kun je zo zelfs iets moois en bruikbaars maken voor jezelf of iemand anders. Een ander idee is om bijvoorbeeld te borduren. Zelf iets maken met je handen kan enorm veel voldoening geven!
  6.       Houtbewerking. Ook met hout kun je veel mooie dingen maken. Begin klein: het is bijvoorbeeld best makkelijk om een krukje in elkaar te timmeren. Wie weet staat jouw huis straks wel vol met allemaal meubels die je zelf hebt gemaakt!
  7.       Fotografie. Ook fotografie kun je gebruiken om je emoties te uiten. Hiervoor hoef je echt geen dure spiegelreflexcamera te hebben, je mobiele telefoon werkt ook al prima. Fotografeer die mooie zonsondergang, een stilleven, of je vrienden, en kijk hoe je je hierbij voelt.

NiceDay app: Plan eens een creatieve activiteit in in je Daily Planner. Schrijf op hoe je je erbij voelde.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!