We hebben waarschijnlijk allemaal wel iets waarvan we liever niet willen dat onze collega’s dat weten. Het wordt echter een ander verhaal als je zoveel van jezelf verbergt dat je jezelf niet meer kunt zijn.

Thuis vs werk

De een heeft privacy hoger in het vaandel staan dan een ander en er zijn legio mensen die om allerlei redenen, thuis en werk strikt gescheiden willen houden. ‘Je werk niet mee naar huis willen nemen’ geldt voor sommigen misschien even goed, als ‘je huis niet mee naar werk willen nemen’.

Aanpassen

Het is vaak nodig om je aan te passen aan de omgeving waar je bent, je conform de norm te kleden en je professioneel te gedragen als dat bij je werk hoort. Dat is dan de rol die je tijdelijk aanneemt en daar is in principe niets mis mee. Je kunt nu eenmaal niet overal doen alsof je thuis bent. Maar er zijn blijkbaar grenzen in welke mate je je zou moeten aanpassen.

Stigma en vooroordelen

In de VS en Nederland werd onderzoek gedaan naar persoonlijke eigenschappen die vaak worden gestigmatiseerd, zoals homo of lesbisch zijn en omstandigheden zoals opgroeien in armoede of het meemaken van psychische of lichamelijke ziektes (Newheiser et al., 2017). De onderzoekers vonden dat het verbergen van dit soort eigenschappen resulteert in een lager zelfbeeld, een lagere werktevredenheid en een verminderd gevoel van betrokkenheid bij het werk en de organisatie.

Verbergen of niet?

Om geaccepteerd te worden, kiest men er vaak voor om een gestigmatiseerde eigenschap te verbergen. Dit kan echter contraproductief werken omdat het gevoel van ergens bij horen daardoor juist kan verminderen. Dat heeft weer invloed op de kwaliteit van zowel de sociale interactie met collega’s, als op de organisatie waar men werkt. Het onderzoek suggereert daarom dat openheid in veel gevallen voordeliger is voor de gestigmatiseerde persoon en de organisatie.

Authenticiteit

Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt vertellen op werk, maar probeer zo authentiek mogelijk te blijven. Ergens bij willen horen en je daarom aanpassen, komt dus met een prijs. Helaas kan niet iedereen het even goed met elkaar vinden, maar dat is oké. Soms is er gewoon geen match of zit je precies in elkaars allergie. Daar kun je alleen maar van leren, vooral over jezelf!

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!