Koesteren van dat wat je niet verder helpt, waarom eigenlijk?
Koesteren van dat wat je niet verder helpt, waarom eigenlijk?
Koesteren van dat wat je niet verder helpt

Wij mensen zijn gewoontedieren. Over de tijd heen verzamelen we steeds meer mensen, dingen en plekken, alsook gedachten, gedrag en emoties, waar we ons aan hechten. Maar hoe vaak stel jij eigenlijk jezelf  de vraag; “koester ik iets wat mij niet helpt?”.

Het klinkt misschien als een gekke vraag, want waarom zou je je hechten aan iets waar je niets aan hebt? Het antwoord hierop is wat flauw. Het levert ons namelijk wel degelijk iets op. Misschien niet op de langere, maar wel op de korte termijn.

Alles wat we doen, doen we met een reden

Alles wat we doen, doen we omdat dit ons iets positiefs geeft. Of omdat we er iets negatiefs mee kunnen vermijden. Ook het vasthouden aan negatieve ideeën, overtuigingen of emoties, zoals boosheid of verdriet, doen we met een reden. Dit lijkt niet logisch als we denken aan het grotere plaatje of als we stilstaan bij wat we willen bereiken. Maar op de korte termijn levert het ons zeker iets op. 

Verdriet kan bijvoorbeeld direct medeleven en steun van anderen oproepen. Boosheid rechtvaardigt de overtuiging “gelijk te hebben”. Altijd ja zeggen geeft je waardering van anderen en door geen afscheid te nemen van die saaie baan, hoef je nu niet na te denken over je toekomst. 

De valkuil

Maar juist in de korte termijn beloningen zit de valkuil. De korte termijn beloningen zijn comfortabel, veilig en vertrouwd. Het vraagt moed om ze los te laten, want het loslaten opent deuren naar iets nieuws en iets onbekends. Dat is vaak spannend. 

Aan de andere kant kan het koesteren van zaken die je niet nodig hebt je remmen in je ontwikkeling of zelfs in je welzijn. 

“Als ik loslaat wie ik ben, word ik wie ik zou kunnen zijn. Als ik loslaat wat ik heb, krijg ik wat ik nodig heb.” ~Tao Te Ching

Drie vragen

Hoe kun je de dingen loslaten die je niet vooruit helpen? Zoals met bijna alles begint het met bewustwording. Je kan tenslotte pas iets veranderen wanneer je er inzicht in hebt. De volgende drie vragen kunnen je hierbij helpen:

  1. Aan welke gedachten/gewoontes/gevoelens hecht ik mij, maar helpen mij niet?
  2. Welke korte termijn beloningen geven deze dingen mij? (wat levert het mij op en/of wat vermijd ik ermee?)
  3. Hoe zou ik of mijn leven eruit zien als ik deze dingen loslaat? 

Kenningsmaking NiceDay coach

Hulp nodig met deze vragen of met loslaten in het algemeen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met een coach van NiceDay. Wij helpen je graag!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ayla Hoogenboom

Ayla is als GZ-psycholoog en coach gefascineerd door wat mensen drijft en motiveert. In haar begeleiding gaat zij altijd uit van iemands kracht. Ze is ondernemend en een out-of-the-box denker. Zelf haalt ze veel energie uit haar gezin, hardlopen en yoga.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!