krachttraining

Dat sporten goed voor onze gezondheid is weten we. Daarentegen wordt krachttraining gezien als iets wat je doet als je sterker wil worden of er beter uit wil zien. Maar, wat je misschien niet weet is dat krachttraining ook volop gezondheidsvoordelen met zich mee brengt! We leggen het je uit.

Afvallen door krachttraining

Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas die aan krachttraining doen meer gewicht verliezen dan mensen (met obesitas) die dat niet doen, van het verloren gewicht is een groter gedeelte vet (Beavers et al, 2017). Het klinkt misschien een beetje krom, want door krachtsport verlies je helemaal niet zo veel kilocalorieën. Maar door het hoge zuurstof gebruik tijdens de training blijf je ook kilocalorieën verbranden na de training. Zelfs als je lekker aan het netflixen bent dus! Daarnaast zal krachttraining je spiermassa vergroten en daarmee ook de vetmassa verkleinen. Dit komt doordat spierweefsel meer kilocalorieën verbrandt dan vetweefsel. Dus in andere woorden: je verbrandt minder kilocalorieën tijdens de training in vergelijking met cardio training, maar verbrandt meer kilocalorieën op momenten van rust!

Depressie en krachttraining

Krachtsport is geen wondermiddel, maar kan wel een tandje bijdragen aan het remmen van een depressie. Sporten in het algemeen heeft een positief effect op je mentale gesteldheid, doordat het invloed heeft op je hormoonhuishouding. Hier lees je daar meer over. Voor krachttraining lijkt dit effect nog groter. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie en intensief trainen minder last hebben van depressieve klachten.

Rugpijn verminderen

Wanneer jij regelmatig last hebt van rugpijn is krachttraining waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch blijkt uit onderzoek dat het doen van krachttraining de rugklachten significant kan verminderen (Jackson, Shepard & Kell, 2011). Een reden hiervoor is wellicht de mogelijkheid tot het opbouwen van kracht tijdens de training en het trainen van stabiliteit.

Goed voor het hart

Tot voor kort dacht men dat krachttraining niet goed is voor hartpatiënten, omdat het te belastend zou zijn. Maar het tegendeel blijkt waar te zijn: door het kweken van spiermassa doen hartpatiënten het veel beter in cardiotraining en verhoogt de kwaliteit van leven (Gezondheidsnet, 2016). Ook heeft het een positief effect op de bloeddruk, tijdens een training neemt je bloeddruk (tijdelijk) toe, maar deze zal na de training langzaam afnemen. Dit geldt voor mensen met een gezonde en een hoge bloeddruk.

Het effect op je suikers

Door het doen van krachttraining raakt je lichaam insulinegevoeliger. Dat wil zeggen dat je geproduceerde insuline efficiënter gaat gebruiken. Door de nauwe samenwerking van insuline en glucose kan jouw lichaam om deze reden ook het glucose (suiker) uit voeding beter verwerken. Dit kan helpen bij het verminderen of voorkomen van diabetes type 2.

Vergroot je zelfvertrouwen

Hoe fijn is het als je dat blik met doperwten zelf open krijgt en geen hulp nodig hebt met die zware boodschappentas? Jij hebt niemand meer nodig! Daarnaast zal je lichaam veranderen en zullen je spieren zichtbaar groeien. Je voelt je daardoor niet alleen lekker in je lichaam, ook je houding verbetert! En een goede houding zorgt op zijn beurt weer voor een boost in zelfvertrouwen (Brinol, Petty & Wagner, 2009).

NiceDay app

Plan een trainingssessie in je Daily Planner in de NiceDay app. Schrijf achteraf op hoe dit voelde. Een andere keer kan je hierop terugkijken en zo makkelijker de motivatie vinden om weer te gaan!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!