Wanneer heb jij voor het laatst een lachbui gehad? Je kan vast wel herinneren dat je daarna een ontspannen gevoel kreeg. Dat lachen gezond is hoor je wel vaker. Lachen is niet altijd even gemakkelijk, de een lacht meer als de ander. Maar wat maakt lachen zo gezond?

Natuurlijke “feel good drug”
Endorfine, het feel good drug. Endorfine zorgt voor vermindering van pijn. Wanneer je lacht wordt dit stofje aangemaakt. Het stofje zorgt voor een gelukkig gevoel. Als ze vrijkomen doordat je lacht, voel je je positiever en fijner. Ook zorgt lachen ervoor dat je minder stresshormonen produceert en deze hormonen vervangen worden door endorfines. Hierdoor vermindert je stress. Lachen produceert dus een gezond ‘feel good drug’, wat ook nog eens kosteloos is! Nog een voordeel, je hersenen kennen het verschil tussen een ‘echte’ en ‘neppe’ lach niet, hierdoor profiteer je ook van de voordelen met een ‘neppe’ lach.

Minder vaak ziek door een glimlach
Je immuunsysteem profiteert ook van je lach. Door te lachen creëer je een beter immuunsysteem. Lachen zorgt ervoor dat de afweerstoffen in je bloed verhoogd worden. Deze afweerstoffen zijn goed om ziektes tegen te houden. Hierdoor word je minder vaak ziek en herstel je sneller wanneer je ziek wordt. Ongeveer 30 minuten per dag lachen vermindert de aanmaak van het stresshormoon ‘cortisol’. Hierdoor worden de vaatwanden van de slagaders soepeler, dat vermindert de kans op een hartaanval.

Lach je conditie toe
Het klinkt gek maar lachen is ook goed voor je spieren. Tijdens het lachen gebruik je veel spieren, zoals je buikspieren. Zonder dat je het doorhebt ben je bezig met het verbranden van calorieën, en dat ook nog op een grappige manier. Je hebt vast wel een keer buikpijn gehad van het lachen? Dit betekent dat je je spieren hebt gebruikt. Elke dag even goed lachen helpt je spieren ook. Natuurlijk betekent het niet dat je naast lachen helemaal niet meer moet bewegen. Bewegen en lachen kan ook tegelijk, extra training voor je spieren.

Hoe lach je meer?
Lachen klinkt makkelijk maar toch kunnen sommige mensen lachen lastig vinden. Er zijn verschillende manieren om te lachen. Het beste is om te lachen met mensen om je heen. Lachen is aanstekelijk, als de een begint volgt de ander vanzelf. Omring jezelf met leuke, grappige mensen. Een glimlach opzetten kan ook wonderen doen. Kijk naar tv-programma’s die jij grappig vindt. En ook belangrijk, lach om jezelf. Bijvoorbeeld wanneer je een foutje hebt gemaakt, lach dan om het foutje de volgende keer pak je het anders aan :-).

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!