psychische gezondheid

Op woensdag 10 oktober staat niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld in het teken van de psychische gezondheid. De World Health Organization heeft deze dag namelijk uitgeroepen tot World Mental Health Day: de dag van de mentale gezondheid. Dit jaar staat het thema “jonge mensen en psychische gezondheid in een veranderende wereld” centraal.

Nu is het in Nederland best goed gesteld met de psychische gezondheid. Vanaf 12 jaar en ouder zegt bijna 89% zich psychisch gezond te voelen. Bij jongeren gaat het zelfs nog beter: van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar zegt 95% zich psychisch gezond te voelen. Dit zijn mooie percentages, dus waarom is zo’n speciale dag dan nog steeds nodig?

Wat betekent ‘psychisch gezond’?

De bovenstaande getallen zeggen wel iets, maar het zegt niet alles. Het begrip ‘psychische gezondheid’ is namelijk lastig te omschrijven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet zo lekker in je vel zit, maar toch zegt je in het algemeen psychisch gezond te voelen. Zo toont onderzoek onder onze lezers aan dat 82,5% last heeft van mentale klachten, terwijl slechts 49% daarvan aangeeft mentale problemen te ervaren.

Verder hoef je psychische problemen niet noodzakelijk je hele leven te hebben. In Nederland heeft 43,5% wel eens last gehad van psychische klachten. Ook heeft maar liefst 34% tot 50% van de Nederlandse bevolking een verhoogd risico op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zodat hier iets aan gedaan kan worden!

Jongeren en psychische gezondheid

Veel jongeren hebben last van psychische klachten zoals stress, piekeren en slapeloosheid. Een oorzaak hiervan is bijvoorbeeld het altijd online staan via social media als Whatsapp en Instagram. Steeds meer Nederlandse jongeren hebben een gameverslaving of hebben last van problematisch social media gebruik. Daarnaast komt dat maar liefst de helft van alle mentale stoornissen starten rond je veertiende. Preventie op jonge leeftijd is daarom heel belangrijk. Het probleem herkennen en bespreekbaar maken is de eerste stap.

Een speciale dag

Niet gek dus dat er een dag in het jaar is uitgeroepen om na te denken over je psychische gezondheid. Een landelijke dag kan helpen om psychische problematiek bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Ook zorgt het voor meer bewustzijn. Het is natuurlijk een mooi moment om eens stil te staan bij jouw eigen mentale gezondheid, ook op de momenten dat je je wel goed voelt. Daar mogen we best wel dankbaar voor zijn!

NiceDay: Sta stil bij jouw mentale gezondheid, door bijvoorbeeld in het NiceDay dagboek op te schrijven hoe het met je gaat. Schrijf ook de positieve dingen op!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!