Last van verstopping? Een aantal natuurlijke remedies op een rij
Last van verstopping? Een aantal natuurlijke remedies op een rij

Erg herkenbaar voor velen – voornamelijk vrouwen -, niet sexy: constipatie, obstipatie of verstopping. Heb jij last van een langzame stoelgang? Deze natuurlijke remedies kunnen je helpen!

Mogelijke oorzaken

Obstipatie wordt – mede – veroorzaakt door eten. Eet je veel ‘zwaar’ eten, zoals gluten, tarwe of pasta, dan is de kans groot dat je verstopt raakt. Hoeveel ‘veel’ is, verschilt per persoon, de één is gevoeliger dan de ander. Voedingsvezels uit volkorengraanproducten (bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta) als de vezels uit groente, fruit en aardappelen zijn daarentegen wel goed om in je dieet op te nemen!

Naast voeding zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op je stoelgang. Stress, onregelmatigheid in je leven, bepaalde medicatie maar ook je psychologische en fysieke staat kunnen invloed hebben. Wat zijn de signalen dat je verstopt zit?

Leer je lichaam kennen

Om van de verstopping af te komen zijn er fijne, natuurlijke manieren. Maar om het goed aan te pakken is het belangrijk om uit te vinden waardoor je verstopt raakt. Begin bij het begin: houd bij wat voor soort ontlasting je hebt – zie hier de verschillende soorten – en wat je eet. Niet zo charmant of leuk, wel heel waardevol! Hoe beter jij je lichaam kent, hoe beter je ervoor kan zorgen. Je lichaam kan bijvoorbeeld sterk reageren op brood, rijst en pasta of juist wanneer je veel stress ervaart of aan het reizen bent (tijdzones). Monitoren zorgt voor meer inzicht!

Aan de slag met deze 5 tips

Genoeg inzicht verzameld? Onderstaande tips helpen je verder!

1. Balans in je darmflora

Een gezonde darmflora wordt beïnvloed door balans van je voeding, bacteriën en beweging. We hebben voeding nodig met bacteriën zoals zuurkool, kimchi en kombucha. Fruit en gestoomde groenten zijn ook erg goed voor je darmflora, net als gezonde vetten als olijfolie en omega-3.

2. Relax je darmen met gember

Ook gember werkt tegen een verstopping van je darmen, het heeft namelijk een kalmerende werking en helpt daarom goed bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en spasmen.

Maak een lekkere gemberthee of stop plakjes gember in een fles water. Warm water is overigens beter voor je in geval van een pijnlijke buik, het laat je darmen meer relaxen. 

3. Water helpt

Genoeg water drinken is voor heel veel dingen heel goed, zo ook voor een gezonde stoelgang. Zorg dus voor tenminste twee liter water per dag om alles ‘lekker’ door te spoelen ;).

4. Pepermunt olie voor je opgeblazen gevoel

Last van krampen? Een opgeblazen gevoel? Smeer een beetje pepermunt olie op je buik en je opgeblazen gevoel zwakt meteen een beetje af. 

5. Hoe zit jij op de wc?

Last but not least: de manier waarop je op het toilet zit, beïnvloedt hoe goed – of slecht – je darmen kunnen ontspannen. Naar het toilet gaan kan je het allerbeste in een squattende positie doen. Je kan dat doen door op je knieën iets op te trekken óf een squatty potty aan te schaffen. 

 

Heb je meer last van een verstopping dan gewoonlijk? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden!

 

Tags:
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!