Ontspanning is voor iedereen essentieel. Mensen zijn over het algemeen een groot deel van de dag bezig met werken, dit brengt in verschillende mate spanning met zich mee. Veel mensen hebben dagelijks een moment waarop ze de tijd nemen om even tot rust te komen en te ontspannen. Andere mensen die veel last ervaren van stress (door uiteenlopende redenen) besteden wellicht geen of te weinig tijd aan ontspanning of ze houden zich bezig met activiteiten die ze eigenlijk helemaal niet als ontspannend ervaren. Hieronder leggen we je enkele ontspanningsoefeningen uit. Deze oefeningen kunnen je helpen om dagelijks een moment van rust en ontspanning te creëren.

Ik wil je alvast ‘waarschuwen’: mensen die last hebben van stress hebben weleens de neiging om dingen heel hard en fanatiek aan te pakken. Ik wil je er alvast op wijzen dat het verstandig is om rustig te beginnen. Gun jezelf de tijd om de ontspanningsoefeningen onder de knie te krijgen. Wees dus geduldig en consequent.

Autogene ontspanningsoefening

Als je zelf wil ontspannen dan moet je er dus voor zorgen dat je lichaam ontspant. Deze aanpak richt zich heel erg op het ontspannen van het lichaam.

 • Zorg voor een rustige omgeving.
 • Ga goed zitten, voeten op de grond, handen op je benen.
 • Zeg tegen jezelf: ‘Mijn arm is zwaar.’ en probeer dit ook te voelen.
 • Herhaal dit vijf keer met tussenpozen van ongeveer 20 seconden.
 • Probeer dit ook te doen met andere lichaamsdelen (hoofd, romp, benen etc.).
 • Als je het onder de knie begint te krijgen probeer dan af te wisselen met bijvoorbeeld: ‘Mijn been is warm’, ‘Mijn adem is rustig’.

Progressieve relaxatie oefening

Deze oefening lijkt erg op de autogene ontspanningsoefening, maar hier ga je je lichaam meer inspannen. Het doel en het effect is vrijwel hetzelfde.

 • Zorg voor een rustige omgeving.
 • Ga comfortabel liggen. Het kan ook zittend, als het niet mogelijk is om te liggen.
 • Sluit je ogen en begin met het aanspannen van je rechterbeen voor 6 seconden.
 • Neem waar hoe dit gevoel van spanning voelt.
 • Ontspan je rechterbeen en neem opnieuw waar hoe dit voelt. Let op het verschil tussen spanning en ontspanning.
 • Probeer dit ook met andere lichaamsdelen (onderarmen, bovenarmen, kuiten, romp, gezicht etc.).

Mindfulness

Deze vorm van meditatie kan ook heel goed toegepast worden om te ontspannen. Kijk voor verschillende soorten Mindfulness oefeningen bij de artikelen ‘Mindfulness in het kort’  of ‘Mindful eten’.

Tags: mind
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Johan Duhoux

Psycholoog. Coaching you to a healthier lifestyle. Loves to make music. Smiles a lot.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!