De mobiele telefoon is voor de meesten van ons niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het aantal smartphones blijft daarnaast ook toenemen. Met een smartphone ben je altijd bereikbaar en heb je toegang tot allerlei soorten apps, sites en sociale netwerken. Het probleem is dat mensen tegenwoordig vaker afhankelijk raken van hun mobiele telefoon. Een van de redenen hiervoor is de ‘’angst om iets te missen’’ waardoor je weer geneigd bent om op jouw telefoon te kijken terwijl dit niet nodig is. Hoewel telefoonverslaving nog niet is opgenomen in het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5), heeft het grote overeenkomsten met klassieke verslavingen. In dit artikel bespreken we deze overeenkomsten en een aantal tips om het overmatige telefoongebruik tegen te gaan

Telefoonverslaving

Een eenduidige definitie bestaat er nog niet, maar er zijn wel een aantal algemene kenmerken en symptomen die het gevolg zijn van telefoon afhankelijkheid. Zo voelen verslaafden zich onrustig als ze hun telefoon niet in de buurt hebben. Veel mensen hebben geen aandacht meer voor andere zaken, omdat diegene druk bezig is met appen, Facebook checken of door Instagram scrollt. Vaak gaat dit ten koste van prestaties op werk of op school.

Met name schoolprestaties lijken hieronder te lijden omdat, net als met klassieke verslavingen, de jongere doelgroep hier kwetsbaar voor is. Een voorbeeld hiervan is dat veel studenten niet opletten in de les, doordat ze op hun mobieltje zitten.

Daarnaast laat onderzoek zien dat slaapproblemen, stress, angstige gevoelens en in een lichte vorm zelfs depressieve gevoelens allemaal zijn gelinkt aan smartphone afhankelijkheid (Augner, Hacker, 2011; Chen, 2004; Jenaro et al., 2007).

Tips voor telefoongebruik

Omdat het merendeel van de mensen een smartphone bezit en ook regelmatig gebruikt, kan het geen kwaad om hier wat meer controle op te krijgen.

  1. Bewustwording: het klinkt misschien tegenstrijdig dat apps hiermee kunnen helpen, maar er zijn een aantal apps genaamd screen time trackers die laten zien hoe vaak en hoe lang je elke dag je apps gebruikt. Op deze manier kun je bepalen of dit te veel is en waar je misschien onnodig veel gebruik van maakt. 
  2. Push-Notificaties: 3 nieuwe meldingen op Facebook’, versterkt de neiging om toch weer Facebook te checken. Zet deze notificaties uit zodat je minder in de verleiding komt. 
  3. Off tijd: in het artikel virtueel slapen wordt besproken wat de invloed is van een blauw schermlicht op jouw slaapritme. Om dit te verbeteren kan het helpen om jouw mobiel voor het slapen uit te zetten en deze niet gelijk te gebruiken als je wakker wordt. Stel ‘’ Off tijd’’ in waarbij je mobiel uit staat. Je kan dit ook doen door jouw mobiel eens thuis te laten als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of de mobiele telefoons op een stapel te leggen als je met vrienden wat gaat drinken. Op deze manier ontstaat er ook meer aandacht voor elkaar in plaats van dat iedereen op zijn telefoon kijkt.

NiceDay: Gebruik de Daily Planner om herinneringen in te stellen wanneer jij je mobiel uit kunt zetten. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!