acne

Een slechte huid is iets waar je heel onzeker over kan zijn en wat je niet (goed) kan verbergen. Misschien merk je wel dat je minder lekker in je vel zit wanneer je huid onzuiver is. Er zijn vele crèmes te koop voor een mooie huid, maar het is nog beter om je huid van binnenuit te voeden. We geven je wat tips over hoe je je huid kan verzorgen zonder dure verzorgingsproducten.

Voeding do’s en don’ts

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat melkproducten een relatie hebben met acne: mensen die meer melk drinken vaker last hebben van acne. Andere onderzoeken tonen een relatie tussen een slechte huid en een hoge inname van verzadigde vetten en/of snelle koolhydraten aan. Dit zijn suikerrijke producten en producten met de verkeerde vetten zoals kaas en chips. Gelukkig is er ook positief nieuws: de wetenschap heeft geen relatie kunnen aantonen met chocolade en acne. Ook pittig eten kun je prima blijven eten :-).

Vitamines en acne

Wat betreft vitaminetekorten en acne is er nog niet veel onderzoek gedaan. Wel lijken een vitamine A-tekort en vitamine E-tekort een relatie te hebben met een onzuivere huid. Daarnaast zijn alle vitamines en mineralen belangrijk om je weerstand te verhogen en infecties tegen te gaan: dit is ook belangrijk voor je huid!

Omega vetzuren

Wanneer je erge last hebt van ontstoken puistjes (vurige, pijnlijke puistjes) kunnen omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren helpen. Dit komt doordat de omega vetzuren het ontstekingsproces kunnen remmen. Je kunt deze vetzuren halen uit vette vis, walnoten, plantaardige oliën en groene bladgroenten.

Water

De huid bestaat voor een groot gedeelte uit water. Water is goed voor je, omdat het afvalstoffen je lichaam uit kan drijven. Een droge huid kan zorgen voor irritaties, roodheid en ontstekingen. Daarnaast laten dode huidcellen beter los bij voldoende vochtinname waardoor verstoppingen voorkomen kunnen worden.

Slaap en stress

Door een slaaptekort kan je (onbewust) meer stress ervaren. Uit onderzoek blijkt dat stress een sterke relatie heeft met acne. Dit kan komen omdat je lichaam hormonen aanmaakt tijdens stress die puistjes kunnen veroorzaken. Maar je kunt ook door acne meer stress ervaren. Het heeft een serieuze impact op de kwaliteit van leven en kan het zelfbeeld, zelfvertrouwen en relaties met anderen beschadigen. Probeer dus op tijd naar bed te gaan en stress zoveel mogelijk te vermijden. Lukt dit niet? Lees dan dit artikel.

Zon en warmte

Zonlicht kan acne verminderen, voornamelijk op de borst en rug. Zorg er dan wel voor dat je niet verbrandt, dit maakt de acne juist erger en kan huidkanker veroorzaken. Smeer je goed in en zit niet langer dan een uurtje in de zon.
Vochtige warmte kan acne verergeren doordat talgklieren dan sneller verstoppen, probeer je huid dan wat vaker te wassen met lauwwarm water.

Wat is jouw tip voor een zuivere huid?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!