concentreren

Concentreren is je gedachten afnemen van meerdere dingen om je zo te kunnen focussen op één ding tegelijk. Klinkt simpel, maar tegenwoordig is het niet zo makkelijk meer om te focussen. Vooral mobieltjes zorgen continu voor afleiding. Dit is met name frustrerend als je een doel voor ogen hebt, maar hier continu niet in verder lijkt te komen door deze afleidingen. De stappen die besproken worden in dit artikel kunnen jou helpen om hiermee om te gaan.

Begin bij jezelf

Je kan je pas goed concentreren als jouw basis in orde is. Dat betekent simpelweg: gezond eten en voldoende slaap. Kijk ook verder naar jezelf en hoe jij het maximale uit jezelf kan halen. Stel jezelf vragen als: wanneer ben ik het meest productief? Wat helpt mij om mijn focus te behouden? Op welke manier leer ik het best en wat leidt mij af?

Concentratie hygiëne

Voordat je begint met een taak kan je al een hoop doen aan je omgeving. Een goede concentratie hygiëne is cruciaal! Kies allereerst een opgeruimde studie- of werkplek die goed belicht is en voldoende wordt geventileerd. Verder is het belangrijk om  je mobiele telefoon buiten bereik op te bergen. Muziek kan fijn zijn maar let er goed op dat dit geen afleiding is.

Maak een plan

Nadat je werkplek op orde is, kan je een plan opstellen. De meeste mensen kunnen zich tussen de 20 en 45 minuten concentreren. Deel de taak die jij wil volbrengen op in voor jou behapbare stukken. Tussen deze stukken in is het belangrijk om pauze te nemen. Op deze manier houdt je het doel voor ogen, ga je gestructureerd te werk en kun je langer door.

Concentratie tools

Telefoons zijn niet alleen maar slecht: sommige apps kunnen je ook ondersteunen door afleidingen weg te nemen of je structuur te bieden en reminders te sturen. Als je moeite hebt om niet afgeleid te raken achter je laptop is Freedom misschien iets voor jou. Freedom is een app die je internet blokkeert voor een bepaalde tijd die jij zelf instelt. Moeite met structuren? Kijk dan is na ar de app Focus Booster. Deze app breekt taken voor je op in behapbare stukken, met daarna een korte pauze. Kijk zelf eens in de Appstore om te zien of er een app voor jou bij zit. Een goede gevonden? Laat het ons weten!

NiceDay : Probeer de stappen uit het artikel uit te voeren en registreer in je dagboek welke invloed dit heeft op jouw concentratievermogen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!