Sta eens stil bij hoe je leven er nu uitziet. Neem je de tijd om stil te staan bij alle facetten in je leven zoals je relaties, werk, woning of de reizen die je maakt? Maak je de keuzes vanuit je hart? Of spelen de verwachtingen van anderen een (grotere) rol hierin? Bronnie Ware heeft een boek geschreven over alle inzichten die ze heeft verkregen van de patiënten die ze heeft begeleid in de palliatieve zorg. Ze heeft geschreven over de laatste fase van hun leven waarin ze openhartig waren over hun gevoel van spijt. Wat zouden ze anders hebben aangepakt? We kunnen hier een hoop van leren aangezien we geneigd zijn om onze levens voor lief te nemen omdat we nog redelijk gezond zijn. We zijn ons vaak pas bewust van de tijd als we ziek worden. Dan kan het soms helaas te laat zijn. Hierbij een top 5 van waar mensen het meeste spijt van hebben:

1. Ik zou willen dat ik mijn dromen had nagejaagd en niet het leven zoals dat was opgelegd door de mensen om mij heen

De reden waardoor deze mensen hun dromen niet hebben nagejaagd heeft vooral te maken met de verwachtingen die de mensen om hun heen hadden. De angst om niet te voldoen aan deze verwachtingen heeft ze ervan weerhouden om hun eigen dromen na te jagen. De les die je hieruit kunt leren: als je weet wat je dromen zijn of wat je nog graag zou willen bereiken, ga hier vooral mee aan de slag! Als je later aan je sterfbed ligt doen de meningen van anderen er niet meer toe.

2. Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt

Met name de mannelijke patiënten gaven dit als antwoord. Doordat ze teveel tijd aan werk hebben besteed, was er helaas minder tijd over om met hun geliefden te spenderen. Als ze terug keken op hun leven dan hadden ze liever de keuze gemaakt om minder te werken en een simpeler leven op na te houden zodat ze meer tijd hadden voor bijvoorbeeld hun gezinnen en vrienden.

3. Ik zou willen dat ik mijn gevoelens en meningen vaker had geuit

Juist als we anderen vertellen wat er in ons omgaat en wat ons aan het hart gaat maakt dat we meer in verbinding staan met anderen. Het opkroppen van emoties leidt ertoe dat je verbitterd raakt of dat je wrok voelt jegens iemand. Ga de confrontatie aan op een constructieve manier en voorkom het opkroppen van je ware gevoelens.

4. Had ik maar meer contact onderhouden met vrienden

Patiënten hadden aangegeven dat ze spijt hadden dat ze niet hebben geïnvesteerd in oude vriendschappen en hierdoor hebben onderschat hoe belangrijk ze zijn in het leven. We zijn druk met werk, ons gezin en een carrière waardoor we wellicht te weinig tijd maken voor goede vrienden. Zijn er oude vrienden waar je met een goed gevoel op terugkijkt en weer met ze in contact zou willen komen?

5. Had ik maar mezelf meer geluk gegund

De patiënten realiseerden zich aan het einde van hun leven dat het niet gaat om doelen bereiken in het leven (carrière of geldzaken) maar om de waardering van al het goede in je leven. Achteraf gezien hadden ze vaker wat relaxter willen staan in het leven en meer genoten van al het goede in hun levens. Vraag jij jezelf weleens wel eens af waar jij dankbaar voor bent?

Een leven zonder spijt, is dat mogelijk?

Een leven zonder spijt is wellicht te hoog gegrepen. Toch blijft het belangrijk om bewust om te gaan met de tijd die je hebt en na te denken over hoe je het wilt spenderen en met wie je dat wilt doen!

NiceDay app

Via de NiceDay app kun je dagelijks een positief dagboek bijhouden via de registraties. Hierdoor kun je jezelf dagelijks trainen om bewust stil te staan bij waar jij dankbaar voor bent.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!