14 februari is de dag die in het teken staat van de liefde. Een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Naast het houden van iemand anders, is het allereerst belangrijk om ook van jezelf te houden. Veel mensen vergeten dit echter. Daarom bespreken we in dit artikel wat zelfliefde precies inhoudt, hoe je zelfliefde vergroot en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is zelfliefde?
Zelfliefde is simpel gezegd het accepteren en waarderen van jezelf om wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Hier kijk je naar zowel de positieve aspecten die zorgen voor fysieke, mentale, en psychologische groei als naar de negatieve aspecten zoals onze tekortkomingen en de fouten die we maken. Want ook door de negatieve aspecten in het leven een plek te geven groei je als individu. Drie cruciale aspecten voor zelfliefde zijn:

  1. Self kindness: wees vriendelijk voor jezelf in plaats van kritisch en negatief. “Behandel jezelf zoals je een goede vriend of geliefde zou behandelen.”
  2. Common humanity: betekent accepteren dat je een mens bent. Mensen zijn nou eenmaal niet perfect en maken fouten. Samen met jou zijn er nog 7 miljard anderen die dit doen. Fouten maken is dus misschien niet zo erg als je jezelf soms laat geloven.
  3. Mindfulness: kijk met een open, niet-kritische blik naar jezelf, jouw gedachten en gevoelens en accepteer deze hoe ze zijn.

Met deze aspecten in het achterhoofd kan je aan de slag om meer van jezelf te leren houden. Dit zijn een aantal manieren waarop je dit kunt bereiken:

  • Stop met jezelf te bekritiseren: dit valt terug op het facet van common humanity. We zijn nou eenmaal niet perfect, laat gedachten als “ik ben lelijk of ik ben dom’’ voor wat ze zijn.
  • Zorg voor positieve bekrachtiging vanuit jezelf met acceptatie in het achterhoofd. Voorbeelden hiervan zijn: “Ik hoef niet bang te zijn, ik accepteer hoe ik ben” of “ik hou oprecht en onvoorwaardelijk van mezelf”.
  • Wees je eigen vriend: ervaar je negatieve gevoelens? Verplaats je dan in de rol van een goede vriend of geliefde. Wat zou je doen als een goede vriend(in) of geliefde negatieve gevoelens ervaart? Waarschijnlijk zou je diegene liefde en compassie tonen. Waarom zou je dit ook niet voor jezelf doen?
  • Ga een keer de mist in! Als mens mag je er namelijk best een keer naast zitten, hier leer je van en hierdoor groei je als individu.
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!