Liefdesverdriet: hoe beperk je de schade bij het beëindigen van een relatie?
Liefdesverdriet: hoe beperk je de schade bij het beëindigen van een relatie?

De relatie van nu

De wereld verandert en zo krijgen relaties ook andere vormen. Vooral millennials hebben meer keuzemogelijkheid als het gaat om het vinden van een partner: waar je vroeger op de dansvloer uit tien vrouwen je toekomstige vrouw kon kiezen zijn er nu duizenden vrouwen uit je omgeving te bewonderen via media zoals Tinder. In die zin is het ook makkelijk om eisen te stellen aan een partner: “er is toch keuze genoeg!”. Door deze verandering geven veel millennials een andere invulling aan een relatie ten opzichte van vroeger.

Esther Perel (psychotherapeut, expert op het gebied van menselijke relaties) heeft op een conferentie met 2500 millennials gesproken over de nieuwe standaarden van hedendaagse intimiteit en liefde. Zij bedacht naar aanleiding van deze conferentie het woord ‘stabiele dubbelzinnigheid’. Het liefst willen we een partner, we willen namelijk niet alleen zijn. Aan de andere kan willen we ook de vrijheid behouden en niet te veel tijd en geld investeren in een ander, vooral als we weten dat ons wellicht iets beters te wachten staat. We willen een intieme en veilige band met onze partner maar we willen ons ook focussen op onze eigen ontwikkeling of andere potentiële partners. Het kan voorkomen dat je beiden hetzelfde in de relatie staat. Wat ook kan gebeuren is dat een dubbelzinnige visie op de relatie ten koste gaat van één van de twee partners, namelijk van de partner die behoefte heeft aan deze investering en intimiteit.

Hoe liefdesverdriet voor de ander zo veel mogelijk te beperken

Wat gebeurt er als je niet dezelfde ideeën hebt over een relatie en één van de partners de relatie wilt beëindigen? Door deze verandering in relaties hebben we nu ook te maken met andere manieren van het beëindigen van een relatie. We verdwijnen en creëren een fysieke afstand (‘ik ben druk nu maar je hoort van me!’) en sturen onze partner vervolgens een appje om het contact te beëindigen. Of we “bevriezen” en reageren niet meer in de hoop dat de ander de hint snapt. Of we doen iets wat hier tussenin zit: we laten de relatie sudderen en spreken op onze voorwaarden af. Wanneer een break-up daadwerkelijk aan de orde is kan dit liefdesverdriet en stress veroorzaken. Ook zorgt dit voor onduidelijkheid rondom de break-up, terwijl dit niet per se hoeft.

Nu we door middel van technologie een moeilijke situatie makkelijk(er) kunnen afhandelen is het overigens misschien wel de minst gewenste manier om een relatie te beëindigen. Hoe kan je een relatie het beste beëindigen en daarbij de schade voor de ander beperken?

  • Probeer je in te leven in de situatie van de ander. Stel jezelf vragen: wat als iemand het met mij wilt uitmaken? Waar zou ik behoefte aan hebben en wat zou belangrijk voor mij zijn om te weten?
  • Neem de tijd om iemand uit te leggen wat je partner voor je heeft betekend, deze positieve feedback laat zien dat de (ex-)partner van waarde was.
  • Geef duidelijk en met respect aan waarom er geen sprake (meer) van een match is. Op deze manier geef je duidelijkheid over jouw reden om een relatie te beëindigen, iets wat de ander sneller een gevoel van closure geeft. Daarnaast zorgt het ervoor dat beide partners met meer wijsheid, meer ervaring en met een schone lei in een nieuwe relatie stappen.

Voel je angst om het uit te maken?

Het is pijnlijk wanneer je partner de relatie wilt stoppen. Overigens is het beëindigen van een relatie ook moeilijk en veroorzaakt het stress en angst. Heb je ook last van soortgelijke gevoelens en voel je angst om het met iemand uit te maken? Zorgt deze angst ervoor dat je verstijft en het liefst een snel berichtje stuurt naar diegene om er maar vanaf te zijn? Probeer eens een G-schema in te vullen via https://nicedayblogv2-staging.j2r4vthg-liquidwebsites.com/g-schema-angst/. Met behulp van een G-schema krijg je inzicht in wat je denkt, voelt en doet en of je angstgevoelens gegrond zijn.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!