balans

Wanneer je in balans bent voelt het alsof alles verloopt zoals het moet verlopen. Je kan je vast wel een dag herinneren waarbij alles ging precies zoals jij het wou. Hierdoor voel je je (vaak) vrolijker en energieker. Dit zijn momenten waarop jij je in balans voelt. Rust en balans zijn beiden essentieel voor ons als mens en voor ons welzijn. Maar wat is het nu eigenlijk? En in hoeverre voel jij je in balans?

Weegschaal

Een weegschaal is een metafoor om balans uit te leggen. Via het weegschaal metafoor kun je zien hoe je aan herstel van je balans werkt. De ene kant van de weegschaal bestaat uit draaglast, de andere kant uit draagkracht. Door te kijken wat er allemaal aan de kant van de draaglast ligt, kun je kijken wat je kan doen om deze last te verminderen. Ook kun je kijken wat je kan doen om de draagkracht te verbeteren. Door de draaglast en draagkracht in evenwicht te brengen creëer je meer balans.

Het is een kwestie van balans

Gezond leven betekent een balans creëren op veel vlakken in het leven. Bijvoorbeeld tussen relaties en tijd voor jezelf, dit is balans creëren in je sociale leven. Of tussen inspanning en ontspanning, hierbij creëer je balans in lichaam en geest. Om de balans weer terug te krijgen is het goed om te kijken naar de disbalans. Als je lange werkdagen hebt, kun je balans creëren door als tegenhanger ook ontspannende activiteiten in te plannen. Om gebieden in je leven in balans te brengen, moet je bewust handelen en goed omgaan met de energie die je hebt.

Hoe vind je evenwicht?

Ga goed bij jezelf na waar de disbalans zich bevindt. Denk ook na over een passende tegenhanger van dit, dit moet wel haalbaar zijn voor je. Bijvoorbeeld wanneer je weken lang  hard hebt gewerkt, zonder ontspanning. Dan is een dag rusten niet voldoende compensatie. Belangrijk is ook om bewust te zijn met de activiteiten die je onderneemt. Voel wat het rust dagje met je doet. Neem waar of je hier daadwerkelijk van ontspant en je ook meer in balans gaat voelen, als dit zo is zit je op de goede weg.

NiceDay: plan ontspan- en inspanningsmomenten in je Daily Planner. Beschrijf vervolgens in je dagboek wat voor effect dit heeft op jouw balans.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!