Lifehacks inzetten als een onderdeel van goede zelfzorg
Lifehacks inzetten als een onderdeel van goede zelfzorg

Zelfzorg

Goede zelfzorg toepassen is een belangrijk onderdeel van het leven. Voldoende slapen, gezond eten en voldoende bewegen zijn de basis van goede zelfzorg. Structuur is hierbij van belang omdat het je kan helpen om voldoende aandacht te besteden aan alle drie de aspecten. Creativiteit toepassen in je leven kan bijdragen aan goede zelfzorg. Bewustwording van ons consumentengedrag is tegenwoordig hot topic. Door creatief om te gaan met een aantal producten die je waarschijnlijk vaker gebruikt kun je nog bewuster omgaan met je eigen consumentengedrag en daarbij nog meer aandacht besteden aan goede zelfzorg. Het kan je namelijk helpen om bijvoorbeeld een nieuwe accessoire voor in je huis te maken of je eten voor de volgende dag extra leuk in te pakken. Hieronder een aantal lifehacks die je wellicht inspireren om meer te recyclen in je leven:

Pindakaas pot

Ben je dol op pindakaas of woon je wellicht met iemand die daar dol op is? Gooi de glazen potjes niet weg en gebruik ze om je eten in te bewaren. De label krijg je er gemakkelijk vanaf en het potje is vrij gemakkelijk schoon te krijgen. Je kunt er bijvoorbeeld fruit in bewaren, overnight oats of gebruiken voor groente snacks. Het ziet er vaak heel vrolijk uit. Uiteraard kun je het ook gebruiken als voorraadpot in je keuken. Daarnaast zitten er in plastic Tupperware bakjes stoffen in verwerkt die schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarbij gaat glas langer mee dan plastic. Want plastic vervormt, beschadigt en wordt na verloop van tijd vaak minder fris. Wat dacht je ervan om er een plantje in te doen of te gebruiken als kaarsenhouder? Kortom, je kunt er alle kanten mee op! Uiteraard kun je allerlei andere glazen potten recyclen.

Wijnfles als kaarshouder

Waarschijnlijk gooi je lege wijnflessen netjes in de glasbak. Mocht je nog een aantal lege flessen thuis hebben liggen, je kunt ze ook gebruiken als kaarsenhouder. De ene fles is uiteraard leuker dan de andere. Het creëert vaak een warme sfeer in huis en daarbij is het wederom een duurzaam product omdat het van glas is. Sommige wijnflessen hebben wellicht een speciale betekenis voor je of het doet je denken aan een gezellige avond met vrienden. Op deze manier kun je ze bewaren en vormt het een reminder voor mooie herinneringen. Uiteraard zou je het ook cadeau kunnen doen aan een vriend of vriendin. Of als klein bedankje kunnen geven omdat iemand iets liefs voor je heeft gedaan. Je kunt de flessen uiteraard ook verven in een kleur die jij mooi vindt!

Bierfles als vaas

Je ziet het weleens als een accessoire op tafels van terrasjes: een lege bierfles die als vaas wordt gebruikt. Daar zitten vaak tulpen in of bijvoorbeeld gerbera’s. Het oogt stoer en gezellig. Daarbij zijn sommige bierflessen van speciaal biertjes erg mooi waardoor je ook nog eens iets hebt om naar te kijken. Zo’n bierfles zou je thuis op je balkon of in de tuin kunnen bewaren.

Sieraden in brocante theekopjes

Als je een grote sieraden liefhebber bent dan heb je waarschijnlijk al een hele verzameling ringen, sieraden of armbandjes verzameld. Vaak belanden deze sieraden in afgesloten doosjes. Een manier om ze juist meer zichtbaar te maken is door ze in brocante theekopjes te doen. Wellicht heeft je oma of een oudtante nog een aantal brocante theekopjes liggen of je hebt ze zelf op de kop getikt bij een kringloopwinkel. Vaak belanden deze theekopjes weer in een kast en dat is zonde. Op deze manier kun je de theekopjes een leuke plek geven en jouw sieraden heel mooi etaleren. Hierdoor kun je dagelijks kijken naar je verzameling en op deze manier kun je misschien ook voorkomen dat je nog meer sieraden gaat kopen. Wist je dat je zo’n theekopje ook als kaarsenhouder kunt gebruiken? Wederom kan deze lifehack je helpen om minder te consumeren!

Tags: lifehacks
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!