Loopt het ruziën steeds maar uit de hand? Doe de ruziestop!
Loopt het ruziën steeds maar uit de hand? Doe de ruziestop!
NiceDay Blog: Ruzies en ruziestop

Ben je weer in een heftige ruzie beland met je partner? Merk je telkens weer dat jullie emoties alle kanten op vliegen tijdens ruzies? Als je dit herkent en je het probleem graag wilt aanpakken, probeer dan een ruziestop!

Oplopende spanningen 

Bij ruzies is het vaak zo dat de ene partner op een bepaald punt meer spanning voelt dan de ander. De boosheid en adrenaline lopen op. Dit kan eerst nog een scherp en ad rem gevoel geven, maar zodra het verder oploopt kun je een zogenaamde ‘overload’ ervaren. Emotionele impulsen gaan de situatie overheersen, denk aan je stem verheffen, schelden, dreigen, (neiging tot) fysiek geweld en een gevoel van onmacht. Je kan dan de dringende behoefte voelen om te ontsnappen aan de situatie en om met rust gelaten te worden, zodat deze heftige gevoelens stoppen. Sommigen hebben de drang om weg te lopen, terwijl anderen zich in zo’n situatie juist extra scherp voelen. Zij willen dit gevoel van overwicht dan benutten door de ander juist niet weg te laten lopen.

Voorkomen dat het uit de hand loopt

Wanneer het uit de hand loopt, verzwak je je relatie daarmee iedere keer een klein beetje meer. Hoog tijd voor actie dus! Doorloop samen met je partner deze stappen:

1. Signaleer het beginpunt 

Ruzies kunnen makkelijk van kwaad tot erger gaan. De boosheid van de een versterkt de boosheid van de ander en zo rolt het balletje steeds harder de berg af. Het is daarom heel belangrijk wanneer de genoemde ‘overload’ een rol gaat spelen, om deze zo snel mogelijk te stoppen. Oefen daarom samen als ware detectives met het signaleren van het punt waarop een gesprek overgaat in een ruzie. Bij wie merken jullie dan wat, wat zie je, wat gebeurt er en wat is het punt waarvan jullie vinden dat het zou moeten stoppen? Soms merk je dit goed aan jezelf en soms is het je partner die dit het snelste doorheeft.

2. Neem een time-out

Spreek af dat wanneer je dat moment hebt gesignaleerd degene die dit als eerste doorheeft een stopwoord roept, bijvoorbeeld ‘time-out!’. De ander mag dan nog 20 seconden het laatste woord hebben en daarna nemen jullie direct afstand van elkaar. Dat betekent 20 minuten elk in een andere ruimte, zodat je elkaar niet meer hoort of ziet. Na die 20 minuten zullen de heftige gevoelens wat zijn gezakt en kun je weer neutraal op elkaar reageren. Je kunt eventueel de afspraak maken om op een later moment op het onderwerp terug te komen als dat nog echt belangrijk is.

Ruzies kunnen helaas makkelijk weer opvlammen. Als dat gebeurt, pas dan opnieuw de time-out toe en reageer daarna weer neutraal op elkaar. Dat betekent: niet negatief doen of de ander provoceren.

3. Maak het goed!

Maak na de time-out weer verbinding met elkaar. Verander bijvoorbeeld van onderwerp, doe een activiteit samen zoals een blokje om wandelen, maak de ander aan het lachen of toon genegenheid door bijvoorbeeld een arm om de ander heen te slaan. Het kan zijn dat je partner nog niet toe is aan verbinding maken. Gun elkaar dan ook de tijd om de ruzie te verwerken. Het is overigens een misvatting dat een ruzie alleen maar goed gemaakt kan worden door excuses of het oplossen van het twistpunt. Voor nu is het belangrijkst dat het geruzie stopt, omdat heftige ruzies je relatie veel kwaad doen.

Ruzie is een gezamenlijk probleem. Maak van je partner je bondgenoot waarmee je samen tegen dit probleem gaat knokken. Het zal zeker even oefenen zijn, maar de beloning is groot!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Ik ben Esther, een psycholoog bij Sol Psychotherapie. Voor mij is het van grote waarde dat je je als cliënt prettig bij me voelt en oprechte aandacht krijgt. Ik wil graag in een fijne samenwerking met jou aan de slag om je verder te helpen. Verder houd ik erg van muziek, dansen, reizen en ben gek op apen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!