Het is avond. De lichten zijn gedimd en uit de luidsprekers klinken zachte akoestische liedjes. Tijd om wat te schrijven om met een leeg hoofd te gaan slapen. Vandaag dacht ik na over loslaten. Een paar jaar geleden heb ik een poster gemaakt met een vriendin rondom dit thema. Hij hangt naast mijn spiegel en ik kijk er eigenlijk elke dag even naar. Ik ben al een hele tijd bezig met het thema loslaten, maar er lijkt nog geen schot in de zaak te komen. Althans dat zegt mijn gevoel. Maar in werkelijkheid heb ik al wel wat stapjes gezet. Toch blijft het moeilijk want met loslaten zit pijn verbonden. Mijn persoonlijke pijn bestaat uit rouw, gemis, boosheid, verdriet, angst, verlatenheid en minderwaardigheid. Deze pijn draag ik al twintig jaar met mij mee en kan niet zomaar opgehelderd worden.
Angst
Angst heeft een grote invloed op het loslaatproces. Loslaten is vaak moeilijk omdat je bang bent voor de gevolgen. Het kan zijn dat je denkt dat door een persoon los te laten, je hem of haar helemaal zult vergeten. Of dat je een slecht mens bent als je loslaat omdat je daarmee iets of iemand in de steek laat. Ikzelf ben ook bang. Bang dat als ik loslaat dat ik er spijt van ga krijgen. Dat ik nooit de dingen heb kunnen vragen die ik wilde. Terwijl ik dat eigenlijk niet wil, op dit moment ten minste. Maar wat nou als ik dat over tien jaar wel wil? Misschien is dan te laat.
Door de zure appel heen bijten
Loslaten doet pijn. Je kunt er niet omheen dus moet je er doorheen. Tranen zal je laten en misschien kun je er wel een badkuip mee vullen. Maar die tranen moeten eerst uit je systeem voordat je helder na kan denken over de redenen waarom loslaten jou zo gaat helpen. Vaak is het een blok aan je been en stagneert het je in je leven. Dit kan zijn in de vorm van plezier omdat je constant aan datgene of diegene denkt. Of het zorgt ervoor dat je steeds met je hoofd in het verleden zit, bij iets wat al is gebeurd. Het verleden kun je niet meer terugdraaien, dus is het beter om in het heden te leven en je te focussen op de positieve aspecten in je leven. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk persoonlijk dat het te maken heeft met vallen en opstaan én de knop om kunnen draaien. Vooral dat laatste. Als je de knop kunt omdraaien met de gedachte dat loslaten in jouw positieve belang is, dan gaat het wat makkelijker.
Loslaten zelf invullen
Het begrip loslaten kun je zelf invullen. Je kunt drastisch loslaten, daarmee bedoel ik dat je nooit meer aandacht besteed aan de persoon of situatie die je los hebt gelaten. Ook kun je loslaten en er later op terugkijken met de gedachte dat het je iets heeft opgeleverd in positieve zin. Je bent bijvoorbeeld voor jezelf opgekomen, of je hebt de moed gekregen om een toxisch persoon of situatie uit je leven te verbannen. Loslaten is vaak het beste wat je voor je eigen mentale gezondheid kan doen. Een persoon of situatie kan namelijk veel energie van je opslokken wat ten koste gaat van jezelf. Loslaten is soms dus noodzakelijk om je weer beter te voelen en rust in je lijf en leven te vinden.
Liefs,
Ghyta