Als runningtherapeut besteed ik veel aandacht aan het luisteren naar je lichaam. Veel mensen die bij mij komen hebben last van veel stress, burn-out klachten of een depressie. Luisteren naar je lichaam is dan extra moeilijk, maar juist heel belangrijk. Luister je niet naar je lichaam, dan is de kans groot dat je vaak over je eigen grens heen gaat zonder dat je het door hebt. Maar waarom vinden we dit allemaal zo moeilijk en wat kun je wel doen?

Waarom is luisteren naar je lichaam nu zo moeilijk?

Voor iedereen is dit verschillend natuurlijk, maar er zijn een aantal factoren die ik vaak terug zie. We zijn altijd bereikbaar en kijken continue op onze telefoon. Als je bij de bus staat te wachten, op de wc zit of net voordat je gaat slapen: je kijkt op je telefoon. Dit leidt af van je eigen gevoel en zorgt ervoor dat je veel minder ‘connected’ bent met je lichaam. Daarnaast leven we vaak van afspraak naar afspraak, van deadline naar deadline. We staan er niet bij stil of we nog wel plezier hebben in wat we doen en of iets nou energie oplevert of juist te veel energie kost. Daarbij vinden we het ook enorm belangrijk om druk te zijn, ‘druk zijn’ staat vaak gelijk aan het hebben van succes lijkt het soms. Slapen is ook een belangrijke factor: als je te weinig geslapen hebt, dan heb je automatisch zin suiker, vet en cafeïne, omdat deze stoffen je een kick geven om je toch energiek te voelen. Ook is het simpelweg lastiger om naar je lichaam te luisteren als je te weinig slaapt, omdat je gedachten alle kanten op schieten, je humeur minder wordt en je weinig focus kunt houden.

Welke factoren zorgen ervoor dat jij niet meer goed naar je lichaam kunt luisteren?

Wat kun je doen?

De oplossing zit hem in het reflecteren op jezelf, maar dit is nu juist zo moeilijk. 6 tips:

  1. Doe de komende week eens elke dag 10 minuten niks

Alle beeldschermen uit en even geen mensen om je heen. Probeer je dan eens bewust te worden van wat je nu eigenlijk voelt. Je zou het mediteren kunnen noemen. Lastig? Vast en zeker! Het duurt vast ook even om dit te leren, maar geef het een kans en wees niet te streng voor jezelf: lukt het een keer niet? Morgen is weer een dag! Zelf neem ik na het hardlopen altijd een momentje om stil te staan en rustig adem te halen, zo check je nog even extra in met je lichaam.

  1. Neem signalen van je lichaam serieus:

Hoofdpijn, buikpijn, een hoge hartslag, pijn in je nek, een vol gevoel? Pijn in je enkel tijdens het sporten? Stop! En denk eens na waar dit vandaan zou kunnen komen.

  1. Eet gezond, gevarieerd en met aandacht

Maak tijd voor het bereiden van je maaltijden en maak tijd voor het nuttigen ervan. Eet je lunch liever niet achter je bureau. Gezond eten is belangrijk en het geeft je energie.

  1. Beweeg regelmatig en neem hier dan ook echt de tijd voor

Ga hardlopen, wandelen, fietsen! Dit hoeft niet meteen uren te duren, maar ga lekker een half uurtje naar buiten, wees je bewust van je omgeving en van je eigen lichaam. Laat bij voorkeur je muziek en je horloge thuis. Ga na het sporten na hoe je je voelt.

  1. Slaap voldoende en op vaste tijdstippen

Probeer uit te vinden wat voor jou werkt, hou er rekening mee dat je in de winter wat meer slaap nodig hebt en probeer echt tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Hanteer zoveel mogelijk een vast slaapritme.

  1. Evalueer en reflecteer

Kijk af en toe bewust naar je leefstijl, wat voelt goed en wat minder? Bespreek dit ook eens met vrienden of familie, wellicht kom je tot interessante inzichten. Of: schrijf het op!

Kortom: zorg goed voor jezelf en neem je lichaam serieus. Heb je zelf tips? Deel ze hieronder!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!