Met mijn blogs wil ik jou een kijkje geven in mijn leven en hoe ik alles omtrent mijn mentale welzijn aanpak. Hierbij moet er uiteraard ook plaats zijn om de minder goede dingen uit te lichten, dus bij deze. Even #realtalk: hoewel ik de laatste maanden erg gegroeid ben heb ik nog steeds een lijstje aan eigenschappen die ik bij mezelf wil verbeteren. De hoogst scorende persoonlijke werkpunten op deze lijst zijn dat ik een hoog temperament heb, snel irritaties opbouw en er zo veel frustraties bij mezelf ontstaan. Geen eigenschappen waar ik altijd even trots op ben.  Het vreemde is dat ik dit op mijn werk kan omzetten in ‘positieve energie’ en nooit mijn kalmte zal verliezen of kwaad zal worden.

Onrealistische verwachtingen

In mijn privé is dit helaas anders: ik bouw snel irritaties op naar anderen omdat ze niet altijd reageren zoals ik dat wil of zaken oppakken zoals ik dat zou doen. Ik heb de afgelopen jaren al geleerd om deze frustraties veel minder (sorry, niet altijd, ben ook maar een mens!)  te uiten – want nee: dat verdienen mijn vriendje, vrienden en familie echt niet! Mijn verwachtingen liggen vaak hoog, te hoog: zowel voor mezelf als voor mijn persoonlijke kring. En hoewel dit verwachtingsmanagement in mijn carrière al vaker zijn vruchten heeft afgeworpen (want yeah, geloof in jezelf!) is het zowel voor mezelf als iedereen rondom me niet altijd leuk. 

Emotionele rollercoaster

Soms kan ik hele simpele situaties volledig overdenken, koken van woede of heftig huilen. Ik kan bijvoorbeeld in mijn hoofd hebben dat mijn vriendje het huis heeft opgeruimd (want hij was alleen thuis en ik moest werken, dus dat is dan logisch in mijn hoofd) maar dan heeft hij gewoon een heerlijk lui dagje gehad en dan ben ik zo enorm teleurgesteld en wordt ik boos of moet ik huilen. In mijn terugvalpreventieplan ,die ik met Sarah heb opgesteld toen mijn sessies bij haar ten einde liepen, heb ik voor mezelf een drie stappenplan opgesteld om mezelf te kalmeren en dit soort uitingen van frustraties te beperken.

Mediteer, reflecteer en confronteer

Zoals de titel al doet vermoeden bestaat mijn plannetje uit drie fases: mediteren, reflecteren en confronteren. Ik leg dit graag aan je uit aan de hand van bovenstaand voorbeeld over  het huis opruimen.

Stap 1: mediteer 

Zoals ik al eerder aangaf ben ik de laatste maanden enorm fan geworden van mediteren en mindfullness. Het zorgt ervoor dat ik me even uit de situatie kan terugtrekken en de kalmte weer terug kan vinden. Bij kleine, simpele situaties kan het zijn dat ik enkel een simpele ademhalingsoefening doe, bij grote heftige gebeurtenissen een langere meditatie van minimaal een kwartier. 

Voorbeeld: ik kom thuis van werk en het huis is niet opgeruimd. Ik voel de irritatie opkomen, in plaats van deze frustratie te uiten zorg ik dat ik door een simpele ademhalingsoefening de kalmte weer kan vinden 

Stap 2: reflecteer

Nadat ik mezelf even uit de situatie heb gehaald en weer rust in mijn hoofd heb gevonden, zorg ik dat ik reflecteer op de situatie. Dit doe ik door mijn gedachten uit te dagen , een methode waarmee sommigen onder jullie vast al eens kennis gemaakt hebben. Door mijn gedachten uit te dagen bekijk ik de verschillende denkfouten en probeer ik bij mezelf vast te stellen wat me eigenlijk echt dwars zit.

Voorbeeld: door me te ergeren aan het huis dat niet schoon is val ik in de denkfouten ‘overgeneralisatie’ en ‘overhaaste conclusies’. Ik overgeneraliseer door me zo te focussen op het negatieve (een huis dat niet schoon is terwijl mijn vriendje bijvoorbeeld wel boodschappen heeft gedaan) terwijl er vast ook positieve zaken zijn om te belichten. Tevens trek ik de ‘overhaaste conclusie’ dat mijn vriendje me wel niet belangrijk genoeg zal vinden aangezien hij dat niet voor me gedaan heeft.

Stap 3: confronteer

In deze derde stap kan het zijn dat ik mezelf moet confronteren of er toch voor kies  om ‘de ander’ te confronteren. Dit is niet altijd nodig maar bij sommige gebeurtenissen zal ik toch na stap 1 en 2 deze behoefte blijven voelen. Hierbij is het dan van belang om de confrontatie op een respectvolle manier aan te gaan zonder iemand proberen te kwetsen.

Voorbeeld: ik confronteer mezelf met het feit dat het niet erg is dat het huis een keertje niet helemaal opgeruimd is en confronteer vervolgens mijn vriendje door voor te stellen morgen samen een opruimdagje te houden. 

Hoewel het in het begin misschien heel vreemd kan voelen om deze stappen te gebruiken heeft het mij enorm geholpen om mijn eigen valkuilen te doorzien en aan te pakken. Misschien jou ook?

Liefs, 

Mara

Tags:
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!