vrouwen-kantoor-plezier-werk

Het gezegde ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ geldt niet alleen voor het dagelijks leven, maar ook voor de werkvloer. Plezier op het werk zorgt namelijk voor betere resultaten en een vermindering van arbeidsverzuim. Werkplezier is voor iedereen weer anders. Waar jij plezier aan beleeft hangt samen met je karakter, je opvoeding, je cultuur, je werkplek, je gevoel voor humor etc. Weet jij hoe je meer plezier kan beleven in je werk?

Meer werkplezier

Het is goed om voor jezelf na te gaan wat werkplezier voor jou betekent. Wanneer denk je dat jij het meeste plezier in je werk hebt? Welke elementen ontbreken op dit moment op jouw werkplek? In zijn boek ‘Plezier in je werk; 30 manieren om weer verliefd te worden op je baan’ (2019), uitgegeven door Luitingh – Sijthoff B.V., biedt Bruce Daisley inzicht, inspiratie en tips om meer voldoening te kunnen halen uit ons werk en ons leven. Hier volgen vijf van zijn suggesties die zorgen voor meer werkplezier.

1. Bespreek de werkregels

Van alle kanten worden we overspoeld met eisen, niet alleen van ons afdelingshoofd of de directeur, maar ook van collega’s en klanten. En dan reageren we niet gefrustreerd of geïrriteerd, maar toegevend. De psycholoog Martin Seligman noemt dit verschijnsel ‘aangeleerde hulpeloosheid’. We raken zo gewend aan alles wat er op ons afkomt, dat we het uiteindelijk accepteren. Ga er echter niet van uit dat de werkcultuur in jouw organisatie onbeweeglijk vastligt. Spreek met je team af wie wanneer bereikbaar of onbereikbaar is en houd je aan deze afspraak.

2. Onthaast

Voortdurend druk zijn is niet hetzelfde als veel voor elkaar krijgen. Als je inziet dat haastige spoed zelden goed is, is de volgende stap het inschatten van spoedzaken. Vraag jezelf af hoe dringend iets echt is, onthaast en reserveer tijd om niets te doen en ondertussen je gedachten de vrije loop te laten. Een ogenblik van rust en stilte verlaagt je stressniveau én verhoogt je creativiteit. Beschouw lege plekken in je agenda (of agenda’s van anderen) niet als tijdverspilling. Vaak krijgen we onze beste ideeën als we stilzitten en onze gedachten de vrije loop laten. Zoek niet voortdurend afleiding in muziek of internet. Kijk welke gedachten de lege ruimte vullen. Gun jezelf tijd om niets te doen. Ga na hoe je je daarna voelt.

3. Focus op één ding tegelijk

Je meest creatieve ideeën krijg je door de taak die voor je ligt af te maken. Focussen is daarbij van belang. Schakel je mailmeldingen uit en zoek een rustige plek. Stap voor stap bezig zijn met één ding tegelijk geeft je meer voldoening op je werk en maakt je ook succesvoller.

4. Offline in je vrije tijd

Beperk mail. Stuur geen werkmails in het weekend. Wil je een mail schrijven die niet dringend is, sla hem dan op als concept en verstuur hem op een passend tijdstip.
Vier je vrije dagen zoals je dit zelf wilt. Vergeet niet te investeren in jouw leven offline.

5. Neem voldoende nachtrust

Er gaat bijna niets boven een goede nachtrust. Tweederde van de volwassenen wereldwijd krijgt onvoldoende nachtrust. Dit heeft veel consequenties voor onze gezondheid. Bepaal een vast tijdstip om naar bed te gaan en houd je hieraan. Alcohol voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit verminderen. Vergeet niet om voor een goede balans te zorgen!

Beleef jij plezier in je werk? Wat kan er anders?

Tags: werk plezier
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!