Met deze 4 tips blijf jij gemotiveerd om te bewegen
Met deze 4 tips blijf jij gemotiveerd om te bewegen

Ieder jaar worden door vele mensen miljoenen euro’s verspild aan sportschool abonnementen die nooit gebruikt worden. Veel mensen hebben het goede voornemen om fit te worden. Helaas houden veel mensen dit niet vol. Hoe komt dat? Meestal is een gebrek aan motivatie de schuldige. In dit artikel bespreken we kort het concept motivatie en geven we een aantal tips die kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Anders is zo’n lidmaatschap  ook maar zonde van het geld! 

Motivatie en sport
Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft en wordt vaak onderverdeeld in twee categorieën. Allereerst heb je extrinsieke motivatie. Deze vorm van motivatie komt van buitenaf. Meestal bestaat deze motivatie uit straf vermijden of beloning opzoeken. Wat is bijvoorbeeld de reden dat mensen naar de sportschool gaan? Veel mensen zullen zeggen dat ze dit doen om af te vallen of om er beter uit te zien. Deze mensen doen dit om de goedkeuring van andere mensen te krijgen, wat druk met zich meebrengt. Deze druk zorgt ervoor dat jouw motivatie uiteindelijk wegvalt omdat je het niet per se leuk vindt wat je doet. Daarnaast doe je het ook niet voor jezelf maar voor de goedkeuring van anderen.

De tweede motivatie vorm is intrinsieke motivatie en komt vanuit jezelf. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je voetbalt. Waarom doe je dit? Waarschijnlijk omdat je het een leuke sport vindt om te doen. Dit komt uit jezelf, met de gezondheidsvoordelen van sport als extrinsieke bonus. Om gemotiveerd te blijven is het dus van belang om je intrinsieke motivatie te boosten. Op deze manier blijf je langer gemotiveerd. Hoe doe je dat? Kijk eens naar de onderstaande tips and tricks.

#1 Zoek jouw sport/beweging: Je kan jezelf blijven dwingen om naar die sportschool  te gaan, maar op de lange termijn gaat dit niet werken. Iets forceren wat je toch nooit leuk gaat vinden heeft geen zin. Let wel op! Opgeven is makkelijk en de eerste keer een sport doen is juist niet altijd makkelijk. Probeer het wel een eerlijke kans te geven. Als het daarna niets voor jou blijkt te zijn is dat prima, dan weet je dat en kun je op zoek naar iets wat wel bij je past.

#2 Stap voor stap doelen stellen: De meeste mensen gaan keihard van start met een nieuwe sport. Je lichaam zal je laten weten dat het, het daar erg moeilijk mee heeft door middel van flinke spierpijn en vermoeidheid. Beiden zijn motivatie killers! Bouw rustig een routine op met behulp van doelen. Begin bijvoorbeeld eerst met twee keer per week 10 minuten hardlopen. Na een aantal weken zal dit je makkelijker afgaan en kan je het doel verhogen naar twee keer per week 20 minuten hardlopen. Voordat je het weet kun je meedoen aan een 10K. Het behalen van jouw doelen, klein of groot, geeft een goed gevoel. Dit verhoogt jouw intrinsieke motivatie.

#3 The buddy system: Soms ben je net wat te gestresst of moe om jouw sportroutine te volgen. Een vriend/vriendin kan je dan  helpen om door te zetten. Probeer elkaar te ondersteunen om de doelen die je hebt gesteld, te behalen. Een andere manier is om te beginnen met een teamsport. Teamsporten hebben sociale verplichtingen waardoor je minder makkelijk er een training of bijeenkomst overslaat.

# 4 Just do it! Het is een quote uit een hilarische youtube video met de beroemde acteur Shia Lebeouf die meerdere malen schreeuwt: ‘’JUST DO IT!’. Als ik mij lui of moe voel en ik erover nadenk om sporten over te slaan, doe ik hetzelfde als Shia. Dit activeert mij genoeg om van de bank af te komen.

Volg jij NiceDay al op Instagram? 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!