Vier jaar. 1095 dagen. Zolang loop ik al rond met de diagnoses depressie en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Zoiets staat niet per se op je lijstje om in je leven mee te maken te krijgen. Niet op de mijne tenminste. Ik was er tot vorige week van overtuigd dat ik mijn diagnoses wel geaccepteerd heb. In zekere zin heb ik dat ook. Ik ben er open over en verschuil het niet achter het begrip stress. Maar sinds een gesprek dat ik vorige week had, ben ik er niet zo zeker van of ik mijn “ziekte” wel écht heb geaccepteerd. Ik schrijf ziekte tussen aanhalingstekens omdat ik het moeilijk vind om een psychische diagnose zo te noemen. Het is wel een ziekte in de geestelijke gezondheid wereld, maar als ik aan ziek zijn denk dan zie ik een bed voor me met iemand erin die koorts heeft of een virus. Het maakt het ook lastig om bijvoorbeeld een depressie te zien als een ziekte omdat het niet aan de buitenkant te zien is. Iemand kan er moe uitzien, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat diegene een depressie heeft. Door deze gedachte ben ik ervan overtuigd dat ik nog 100% kan functioneren. Maar steeds als ik dat probeer, kom ik erachter dat ik dat niet kan. Mijn lichaam en geest fluiten mij terug en ik beland thuis te moe, overprikkeld en somber om nog iets te doen. Op deze momenten word ik eraan herinnerd dat een depressie en PTSS wel degelijk ziektes zijn. Om deze ziektes te overwinnen moet ik goed luisteren naar mijzelf en proberen toe te geven dat ik nou eenmaal even niet volledig kan functioneren zoals ik dat wil.

Therapie

Vier jaar. 1095 dagen. Ik heb veel verschillende therapieën gehad. Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Schematherapie. CGT heeft mij het minst gebracht en voor mij gevoel heb ik deze therapie te lang gehad voordat ik de juiste vond. Bij CGT onderzoek je vooral je gedachtes. Deze kunnen je namelijk in een neerwaartse spiraal brengen waardoor je je steeds somberder gaat voelen. Je daagt je gedachtes als het ware uit. Je zoekt voor- en tegenargumenten voor een bepaalde gedachte. Zo zijn er nog een aantal manieren. Ik kwam er tijdens de therapie achter dat ik heel rationeel kan nadenken en begrijpen hoe ik een bepaalde gedachte moet ombuigen, maar het pakte niet de kern aan. EMDR heeft mij voor een deel veel gebracht. Het is een zware therapie en vergt veel van een persoon. Je gaat terug naar een traumatische gebeurtenis en verwerkt deze in het hier en nu. Ondertussen word je afgeleid door tikjes of een hand van de therapeut die heen en weer beweegt. En dan nog Schematherapie. Hier heb ik nog niet veel ervaring mee, maar ik heb het idee dat het mij net zo veel gaat brengen als EMDR. In de Schematherapie werken ze met modi. Meestal gaat zo een modus terug naar je jeugd. Door middel van verschillende gesprekstechnieken ga je als het ware met deze modi in gesprek en kom je erachter wat er toen nodig was.

Dankbaarheid

Vier jaar. 1095 dagen. Het leven gaat niet zoals ik had verwacht. Ik had gehoopt nu al mijn diploma’s in mijn zak te hebben, maar door mijn depressie en PTSS lukte dat niet. Hopelijk heb ik er eentje van de twee over een paar maanden aan de muur hangen. De afgelopen tijd heeft mij heel veel verdriet gebracht. Op sommige dagen wilde ik niet meer. Ik was er zo klaar mee. Maar juist in deze moeilijke tijd ervaar ik heel veel steun in de vorm van kaartjes, gesprekken en berichtjes. Ik heb er nooit bij stilgestaan hoe blij ik ben met mijn vrienden en familie. Door mijn depressie en PTSS ben ik dichter naar bepaalde mensen toegegroeid. Ik weet dat ik voor altijd op ze kan rekenen. Ik weet niet of ik dit had geweten als ik geen psychische ziekte had gehad. Dus het is zeker niet leuk om met een depressie en PTSS door het leven te gaan, maar aan de andere kant zie ik dat ik ben gegroeid op bepaalde gebieden. Nooitgedacht dat ik dit zou zeggen!

Heb jij ook een psychische ziekte? Ik weet hoe vervelend het is en dat er soms geen enkel perspectief lijkt te zijn. Maar als je kijkt naar wat voor een ontwikkelingen je hebt meegemaakt tijdens deze reis, kun je dan een beetje trots op jezelf zijn? Schrijf het op en hang het op een zichtbare plek. Jij bent het waard!

Liefs,

Ghyta

Tags: depressie ptss
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!