Mindful eten betekent dat je bewust bent van hetgeen je eet en waarom. Het helpt je om naar je lichaam te luisteren. Eten is namelijk de brandstof van het lichaam, als we honger krijgen betekent dit dat we meer brandstof nodig hebben. Maar tegenwoordig gebruiken we eten niet meer alleen als brandstof, maar voor 100 andere redenen, bijvoorbeeld bij stress, wanneer we ons vervelen, uit gewoonte, als coping of om iets te vieren. We hebben dan zin in eten zonder dat we lichamelijk een honger sensatie ervaren, laten we dit ‘zin’ noemen. Bij mindful eten ga je kijken naar waarom je iets eet: heb je lichamelijk honger, of heb je gewoon zin om iets te eten? Dit laatste is ook niet erg, want eten heeft een belangrijke rol in de sociale en culturele context, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Bewustwording

Heb je weleens dat je halverwege een maaltijd of snack bent en je je opeens bedenkt: wat eet ik eigenlijk, ik geniet hier helemaal niet van. Dit komt omdat we vaak op de automatische piloot eten waardoor we ons niet meer bewust zijn van wat we in onze mond stoppen. Bij mindful eten ga je werkelijk waarnemen wat je eet en je zintuigen de kost geven om de tijd en energie te proeven die in de maaltijd zit. Je voegt dus iets toe aan je maaltijd: aandacht. Genieten van eten lukt namelijk pas écht als we er met onze aandacht bij zijn. Aandacht maakt eten lekkerder, leuker, verrassender en specialer. Je kunt je gaan verwonderen over de kleinste details: geur, kleur en smaak. Zo wordt elke hap een belevenis en een intense ervaring, zodat je na een maaltijd zowel lichamelijk als geestelijk voldaan bent.

Hoe eet je mindful?

Je merkt pas echt wat mindful eten voor je kan betekenen als je het probeert. Mindful eten vereist oefening. Zeker voor snelle eters kan het lastig zijn om bewust af te remmen. Om mindful te eten volgt hier alvast een oefening, want oefening baart kunst!

Allereerst ga je na hoe veel honger je lichaam werkelijk heeft, is it hunger or is it appetite? Vervolgens kies je het eten uit waar je zin in hebt. Je neemt een relatief kleine portie. Concentreer je op het moment en adem een paar keer diep in en uit. Vraag jezelf af of je bereid bent om alle andere bezigheden even te pauzeren en de tijd te nemen voor je eten. Vervolgens observeer je je eten, neem de verschillende kleuren en texturen waar. Hoe ruikt het? Neem vervolgens rustig de eerste hap en laat deze in je mond zonder te kauwen. Valt het je op dat je hand precies weet hoe hij naar je mond moet bewegen? Hoe voelt het eten in je mond? Warm of koud? Stevig of smeuïg? Kauw bewust één keer, wat gebeurt er? Wat proef je, wat doet je tong? Kauw bewust en proef je eten. Merk op wat er verandert bij elke kauwbeweging. Kauw zo’n 20 keer voordat je de hap doorslikt. Slik je eten bewust door. Neem op dezelfde manier de volgende hap. En de volgende.

Merk op of je voldaan begint te raken, ga daar niet overheen.Wanneer je voldaan bent, stop je met eten. Evalueer hoe het voor je was om mindful te eten. Lukte het om bewust aandacht te geven aan het moment en je zintuigen? Vond je het prettig? Merkte je verschil met hoe je normaal gesproken eet? Geef jezelf een compliment dat je deze oefening hebt geprobeerd en hiervoor de tijd hebt genomen. Probeer deze oefening elke dag of om de dag te doen. Schrijf je bevindingen bijvoorbeeld op, zodat je op kan merken of er veranderingen zijn in je omgang met eten. Eet je dingen die je niet zo lekker vindt? Geniet je meer van je eten? Welke hap is het lekkerst?

Tips om mindful te eten

Je hoeft niet telkens de hele cyclus van mindful eten te doorlopen, je kunt ook losse onderdelen inzetten die voor jou goed werken. Hieronder staan 5 tips om mindful te eten. Probeer deze eens toe te passen en kies uit welke voor jou werkt:

  1. Maak een voornemen om je eten te proeven en ervan te genieten in het huidige moment. Aandacht richten lukt alleen als je je dat echt voorneemt.
  2. Gebruik je zintuigen om alle aspecten van de maaltijd in je op te nemen, zoals kleur, textuur, schaduwen en geur.
  3. Pauzeer tussen de happen door steeds door je vork even neer te leggen. Haal adem. Concentreer je in zo’n pauze op de smaak en de nasmaak van je eten.
  4. Sta achteraf even stil bij wat je hebt gegeten, hoe je at en wat je hebt ervaren.
  5. Complimenteer jezelf dat je de tijd hebt genomen om echt te genieten van je eten. Je hebt een stap gezet om in contact te komen met jezelf en de rijkdom die een maaltijd je kan bieden.

Wat als het mislukt?

Goed nieuws: dat kan dus niet! Mindful eten kan niet mislukken, want je hoeft helemaal niets goed te doen. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van wat er gebeurt. Je neemt waar zonder oordeel. Merk op hoe je eet, wanneer er aandacht is en wanneer niet. Pas je eetgedrag aan aan de omstandigheden: eet de ene keer minder en de andere keer meer. Wanneer je mateloos geniet, pieker daar dan niet over, een volgende keer zal het weer anders zijn. Ontspan. Mindful eten streeft niet naar perfectie, maar naar ontspannenheid. Als je streeft naar perfectie, word je nooit tevreden en is de kans groter dat je opgeeft. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met mindful eten, laat deze achter onderaan de blog!

“When walking walk, when eating eat”

Doel: Noteer in het ‘Voel doel’ jouw eerste ervaringen met mindful een maaltijd eten. Wat merk je op, wat gebeurde er?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!