Mindfulness oefeningen kan je op allerlei momenten gebruiken om je beter te voelen. Even in het nu zijn, als korte pauze om op te laden tijdens je werk, om met irritaties en vervelende emoties om te gaan of om je concentratie te herwinnen. Het kan allemaal.

Een van de meest gebruikte oefeningen is de 3 minuten ademruimte. Deze oefening bestaat uit drie delen, waarin je uit je automatische gedrag stapt en je staat van zijn in het nu observeert. Het fijne aan mindfulness is dat iedereen het kan en dat je jezelf mild en vriendelijk benadert.

Ga ergens zitten waar je niet teveel afleiding hebt, het liefst rechtop in een wakkere houding. Als je wil sluit je ogen of hou ze half gesloten.

  • In de eerste minuut kijk je in jezelf: wat ervaar je op dit moment. Gevoelens, gedachten, maar ook wat je in je lichaam voelt. Dit is wat er nu is, dit is nu je staat van zijn.
  • In de tweede minuut geef je aandacht aan je ademhaling. Hoe die via je neus binnenkomt, op weg naar je longen en die je borstkas en ook je buik laat opbollen. En de weg weer terug. De adem kun je altijd gebruiken om je te focussen op het hier en nu. Als je afdwaalt, merk dit op en ga vriendelijk weer terug naar de focus op je ademhaling.
  • In de derde minuut kijk je naar je hele lichaam, hoe zit je hier, wat is je houding, je gezichtsuitdrukking. Aanschouw dit even zonder er een oordeel aan te geven. Die vriendelijke aandacht kun je misschien meenemen als de oefening is afgelopen.

Voorbeeld van audiobegeleiding:

 

Tags: mind
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!