mindfulness

Over het algemeen brengt werk veel stress met zich mee. Meestal wordt er van alles tegelijk gedaan en vaak moet dit ook zo snel mogelijk gebeuren. Het risico hiervan is dat je minder productief bent en minder plezier uit je werk haalt. Hoe fijn zal het zijn als je middels mindfulness minder stress ervaart op het werk en hierdoor beter in je vel zit? Lees in dit artikel hoe je meer mindful kan zijn tijdens het werk.

Zeg multitasken vaarwel

De Amerikaanse psychologen David Strayer en James Watson zeggen dat ons brein niet voor multitasken is gemaakt, omdat we onze volle aandacht slechts op één ding tegelijk kunnen richten. Doe je toch twee dingen tegelijk, dan moet je je aandacht voortdurend heen en weer schakelen en dit heeft grote gevolgen voor de productiviteit. Het heeft dus geen zin om tijdens een vergadering mailtjes te beantwoorden en een begin te maken aan de naderende deadline. Om mindfulness toe te passen op het werk kan je bijvoorbeeld vlak voor een vergadering, alleen of met alle collega’s, een of twee minuten stilte inlassen. Tijdens dit momentje van rust concentreer je je op het moment zelf en let je op je ademhaling.

To-do lijstje

Maak een prioriteitenlijstje! Op dit lijstje staan de taken die je voor die dag kan volbrengen. Het is belangrijk dat deze taken haalbaar zijn, het heeft namelijk geen zin om op één dag 20 taken te volbrengen. Ook is het belangrijk dat je minimaal drie momenten van rust inplant op dit lijstje. Ga lekker een paar minuten de benen strekken, koffie/lunch halen, of buiten een frisse neus halen. Door je mind rust te geven, kan je er weer tegenaan!

Mindfulness op werk

Bij het woord ‘mediteren’ wordt er vaak gedacht aan op de grond in kleermakerszit zitten. Echter is mediteren ook mogelijk zonder een bijzondere houding aan te nemen en zonder op te vallen. Je neemt tijdens dit meditatiemoment tijd voor jezelf met als doel om je gedachten tot rust te laten komen. Dit kan je doen wanneer je naar een meeting loopt, koffie haalt, en zelfs wanneer je naar het toilet gaat. Het gaat erom dat je bewust bent van je gedachten en in het moment bent. Let hierbij ook op je ademhaling en lichaamshouding.

NiceDay app

Wil jij meer mindful zijn op je werk? Plan ‘mindfulness momentjes’ in in NiceDay en schrijf in je dagboekje hoe dit voor jou was.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!