Tegenwoordig wordt er op veel vlakken gestreefd naar perfectie. Het perfecte huis, de perfecte baan, de perfecte man, en een perfect moederschap. Om dit voor elkaar te krijgen raakt je agenda snel vol en er is weinig tijd meer voor jezelf. Ontspannen wordt vaak verschoven naar een moment in de toekomst. Maar dit kan niet eindeloos goed gaan. Je zal merken dat sommige dagen met de kinderen heerlijk zijn, maar dat je andere dagen enorm gestresst bent om de kleinste dingen die mis gaan. Het moederschap gaat niet altijd over rozen en hoeft ook zeker niet perfect te zijn. Maar hoe kan je dan meer genieten?

Meer genieten: zo lukt het!
Om meer van het moederschap te kunnen genieten zijn er diverse oefeningen die je kunnen helpen om de perfectionistische en stressvolle gedachten los te laten. Je kunt bijvoorbeeld compassie tonen of stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Daarnaast kunnen mindfulness en meditatie oefeningen je helpen om te leven in het moment. Zulke oefeningen maken je geest vrij en leren je om je aandacht te richten op het nu, naar het moment zelf. Dit betekent niet dat je nergens aan mag denken, maar dat je je aandacht terugbrengt met waar je mee bezig bent. Dit kun je doen met dagelijkse dingen zoals tanden poetsen, eten, koken of wandelen, maar ook in de omgang met je kinderen.

Waarom mindfulness?
Wanneer we streven naar perfectie, onze agenda’s vol plannen en vervolgens dingen niet lukken, kan dit een gevoel van falen opleveren, wat stress oplevert. Met mindfulness kun je leren om deze stress te verminderen en perfectie los te laten. Je leert bewuster om te gaan met alle uitdagingen in je leven, je minder druk te maken, dingen te accepteren zoals het is en daardoor meer te ontspannen. Meer ontspanning voor jezelf, betekent meer genieten van je kinderen, op ieder moment van de dag, door alle ups en downs.

Wat betekent mindfulness eigenlijk?
Mindful met iets bezig zijn betekent niet dat het bepaalt wát je doet, maar hóe je het doet. Wanneer je bijvoorbeeld luistert naar een verhaal van je zoon of dochter, kun je merken dat je gedachten wel eens afdwalen naar je boodschappenlijstje of een klusje die je nog had moeten doen. In zo’n situatie is het opmerken dat je afdwaalt en je aandacht terugbrengen naar het huidige moment, het verhaal van je zoon of dochter, hetgeen wat je moet doen. Dit is niet altijd gemakkelijk en vergt wat oefening.

Naast het aanwezig zijn in het moment, bevat mindfulness een aantal andere spirituele lessen zoals mededogen hebben, het belang van aandacht, het belang van lichamelijk contact en het leren zien van de waardevolle dingen om je heen. Wanneer je je bewust wordt van jouw handelingen en gedachten, en deze bewust uitvoert in het hier en nu, waarbij je de spirituele lessen van mindfulness in kan zetten, kun je meer rust en voldoening ervaren in je drukke leven als moeder.

Wanneer dan?
Behalve het in het hier en nu zijn terwijl je met je kind in de weer bent, kun je natuurlijk ook “reguliere” mindfulness oefeningen doen op momenten dat je even tijd voor jezelf hebt. Heb je maar weinig tijd, bijvoorbeeld als de kinderen even buiten aan het spelen zijn, probeer dan eens een korte ademhalingsoefening zoals drie minuten ademruimte. Heb je wat meer tijd, omdat de kinderen bijvoorbeeld naar school zijn of liggen te slapen, probeer dan eens de body scan of een de progressieve relaxatie oefening op onze blog. Wij horen graag wat voor jou werkt, dus laat een comment achter op deze blog en deel ervaringen!

Je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!