Minimalisme: opgeruimd huis, opgeruimd hoofd
Minimalisme: opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Broeit het al van binnen om een grote lenteschoonmaak te houden in je huis? Misschien ben je wel geïnspireerd door de tegenbeweging van onze consumptiemaatschappij genaamd minimalisme. Bij een minimalistische levensstijl draait het namelijk om juist minder spullen te bezitten, minder uit te geven en uiteindelijk ook minder te doen. Dan kan een letterlijke schoonmaak of een mentale schoonmaakactie je wel helpen om meer rust te creëren in je leven.

Kies een doel

Wat zou je willen veranderen in je leven? Heb je een huis die vol staat met spullen waar je vanaf wilt? Merk je bij jezelf dat je geneigd bent om steeds nieuwe kleren te kopen omdat je steeds wordt getriggerd door allerlei reclames en mooie Instagram plaatjes? Of wil je meer tijd voor jezelf nemen en goed nadenken over de tijd die je spendeert met je sociale kring? Kies één doel en werk daaraan, want dan is de kans van slagen groter omdat je jouw volledige aandacht hierop kunt focussen.

Sta stil bij de functie

Bij minimalisme draait het erom dat je geen overvloed aan spullen hebt. Mocht je bijvoorbeeld minder kleren willen kopen, ga dan bij jezelf na waardoor je steeds geneigd bent om nieuwe kleren te kopen. Wat gebeurt er vlak voordat je online gaat speuren naar een nieuwe broek. Of als je thuis op de bank zit en ineens de stad in gaat om “even de nieuwe collecties te bekijken”. Gebeurt het vanuit een gevoel van onrust? Ben je bezig met wat anderen van je vinden als je steeds hetzelfde draagt? Of is het een stuk onzekerheid die je probeert te verbergen door steeds iets nieuws te kopen? Vraag jezelf af hoe je leven eruit zou zien als je minimalistischer gaat leven. Wat kan je dat opleveren? Wat gaat het je brengen? Zijn er dingen die je gaat missen? Of ga je op de lange termijn meer rust ervaren omdat je meer geniet van de dingen die je al hebt? Ga je meer geld overhouden die je vervolgens op de spaarrekening kunt zetten?

Maak een balans

Wat geeft je korte termijn vreugde en wat zorgt voor de lange termijn vreugde? Zijn er vriendschappen die er onvoorwaardelijk voor je zullen zijn waar je vooral je energie in wilt steken? Of wil je ook nog een grote kring mensen om je heen waar je af en toe mee afspreekt voor de gezelligheid? Je kunt bij jezelf nagaan waar jij je op wilt focussen in je leven door op te schrijven waar je korte termijn geluk van krijgt en waar je lange termijn geluk van krijgt. Neem als voorbeeld een goedkope H&M shirt; daar kun je er meer van kopen in één keer maar je gaat er waarschijnlijk minder van genieten vanwege de kwaliteit. Ga je voor een wat duurder en duurzamer shirt die iets meer kost, daar kun je eventueel langere tijd van genieten. Dit kun je ook doen voor de spullen in je huis; zijn er wellicht meubels of accessoires die juist teveel ruimte innemen en onrust bij jou creëren? Of kun je een ander blij mee maken? Probeer zo kritisch mogelijk te zijn.

Vraag om hulp aan je omgeving

Voor sommige mensen is de stap om minimalistischer te gaan leven iets moeilijker dan anderen. Betrek hierbij andere mensen uit je omgeving die je hierbij kunnen helpen. Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om spullen weg te gooien, dan kan een vriend of een vriendin je helpen bij dit proces. Vind je het lastig om minder spullen te kopen? Iemand uit je omgeving kan je pinpas voor je bewaren en afspreken dat jij wekelijks zakgeld krijgt. Hierdoor heb je minder de ruimte om spullen te kopen en je voelt je waarschijnlijk gesteund door je omgeving. Sta ook stil bij de momenten die moeilijk zullen zijn voor jezelf zodat je van tevoren kunt gaan bedenken wat je dan wilt gaan doen om niet te vervallen in oud gedrag.

Minimalistischer leven is een kwestie van oefening

Gun jezelf de tijd om aan het minimalisme te wennen aangezien je hiervoor jarenlang anders hebt geleefd. Probeer meer tijd te maken om na te gaan waarom je iets wilt kopen. Daarnaast kan het ook helpen om een schema te maken waarin je aangeeft wanneer je een bepaalde kamer in je huis gaat opruimen. Mocht je een paar dagen zijn teruggevallen in je oude patronen, probeer het dan weer opnieuw op te pakken. Bespreek het met je omgeving zodat zij je kunnen steunen bij een leven met minder spullen. Als je besluit om bijvoorbeeld minder sociale afspraken maandenlang van tevoren vast te leggen, geef dit ook duidelijk aan je vrienden door. Vergeet vooral niet om stil te staan bij wat het je oplevert door minder te consumeren of minder vaak je agenda vol te plannen uit angst om iets te missen.

NiceDay app

Via de NiceDay app kun je dagelijks een dagboek bijhouden over hoe de minimalistische leefstijl je afgaat via de registraties. Hierdoor kun je jezelf dagelijks trainen om bewust stil te staan bij de stappen die je zet tijdens dit proces

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!