Wist je dat je meer durft dan je denkt? En wist je dat als je meer durft, je ook meer kan? Moedig zijn is namelijk iets wat je kan trainen, door meer te doen en te proberen. En door meer te doen en te proberen, leer je ook meer en kan je dus meer. Volg je me nog? Ik leg het je uit! 

Niet geschoten is altijd mis

Niet durven heeft vaak te maken met de angst om te falen. En door iets niet te doen, voorkom je inderdaad dat je fouten maakt – maar ook dat je ervaring opdoet. Fouten maken hoort erbij, ookal is fouten maken eng. Gun het jezelf om af en toe eens de mist in te gaan. Lach erom en probeer het nog eens. Voor je het weet heb je het onder de knie.

Moed ontwikkelen doe je zo!

“Makkelijker gezegd dan gedaan”, hoor ik je denken. Hieronder vind je drie tips om een begin te maken met het ontwikkelen van moed.

1. Volg je onderbuikgevoel
Zodra je je in een nieuwe situatie bevindt, of iets nieuws moet proberen, voel je de zenuwen al opborrelen. Daarnaast hoor je gelijk de kritische stem: ‘dit kan jij niet’. Maar naast die stem en angst, voel je misschien nog iets. Nieuwsgierigheid of een sterke ‘drang’, luister hiernaar! Je gut feeling spreekt je toe, laat het geluid van je kritische stem niet de overhand nemen. Probeer je gut feeling ook ruimte te geven.

2. Het zijn de kleine dingen
Bellen naar een restaurant, iemand aanspreken om de weg te vragen of iets ‘exotisch’ eten wat je nog niet eerder geprobeerd hebt. Dit zijn de kleine stapjes buiten je comfort zone die je moed doen groeien. Dingen alleen doen, zoals een stedentrip of een nieuwe sport uitproberen, zorgen ook voor meer moed. Al deze relatief kleine dingen hebben grote impact, let maar op!

3. Omring jezelf met dappere mensen
Zoek iemand op die veel durft. In het begin is dit misschien wat onwennig, het laat immers ook zien wat jij ‘allemaal’ niet durft, maar geef het een kans. Laat je inspireren door de verhalen van anderen, zonder ze op een voetstuk te plaatsen. Ze kunnen heus niet alles en zijn ook heus bang of verlegen in sommige situaties. Maar, ze doen, ze proberen en hebben doorgezet. Als zij het kunnen, kan jij het ook!

 

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” 

Pippi Langkous

NiceDay acties

Plan iets buiten je comfortzone in op je Daily Planner, beschrijf van te voren hoe jij denkt dat je dit gaat ervaren en houd bij hoe je het daadwerkelijk hebt ervaren. Bekijk de verschillen! Doe dit vaker en zie je moed groeien. Wil je graag moed ontwikkelen en meer durven, maar lukt het niet alleen? Onze NiceDay coaches helpen je graag verder! Klik hier om meer te lezen over NiceDay coaching of om je aan te melden voor een kennismakingsgesprek. Succes!

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!