Een nieuw jaar met nieuwe kansen: veel mensen willen dingen in het leven dit jaar anders aanpakken dan dat ze in het afgelopen jaar hebben gedaan. Afvallen, productiever worden, stoppen met roken, minder drinken en meer bewegen zijn de meest voorkomende voornemens. Volgens een onderzoek van NU.nl heeft een derde van de Nederlanders goede voornemens voor 2017. De kans op slagen is echter bijna even groot als de kans dat goede voornemens ergens in het verloop van het jaar stranden. Voor veel mensen is er dus nog genoeg vooruitgang te behalen. In dit artikel bespreken de stappen die je kan doorlopen, zodat je de goede voornemens voor 2018 wel gaat halen!

Denk na en stel op
Waarom mislukken zoveel goede voornemens? Een reden hiervoor is dat veel goede voornemens een oplossing zijn voor het symptoom, maar niet de oplossing voor het onderliggende probleem. Een goed voorbeeld is dat mensen willen afvallen. Mensen richten zich op zo snel mogelijk vet verbranden.Dit werkt misschien op de korte termijn, maar dit is slechts een klein onderdeel van een gezonder eet- en drinkpatroon.

Nu je nagedacht hebt over het onderliggende probleem, is het belangrijk om concrete doelen met een bijbehorend plan hiervoor op te stellen. Stel doelen waarvan je denkt dat je deze vol kan houden of bouw het langzaam op zodat je er eerst aan kan wennen. Op deze manier verklein je de kans dat het goede voornemen mislukt.

Hou vol
Goede voornemens gaan vaak over het veranderen van gewoonten. Dit is ten eerste lastig omdat het om een ingeworteld patroon gaat, het kost tijd om een vast patroon te veranderen. Het is dan ook belangrijk om, zeker in het begin, jouw nieuwe patroon vast te houden, zodat het de tijd heeft om de oude gewoonte te vervangen. Onderzoek laat ook zien dat wie zijn goede voornemen de eerste drie maanden volhoudt, ook meestal het hele jaar doorzet. Hoe hou je dit dan vol?

  • Maak een lijst met voordelen. Dit is een reminder tijdens de moeilijke momenten, zodat je niet vergeet waarom je dit goede voornemen nastreeft. Bijvoorbeeld: ik wil fitter zijn, ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen of ik wil geld overhouden.
  • Vertel mensen in jouw omgeving wat jij anders wil doen dit jaar. Steun, begrip en respect vanuit jouw omgeving kunnen jouw motivatie een behoorlijke boost geven.
  • Geef niet op na een ‘slippertje’ maar leer hiervan. Veel mensen geven hun goede voornemens op nadat ze de fout zijn ingegaan. Dit is zonde, aangezien je al op de goede weg was! Zie dit dus niet als een mislukking maar als een kleine terugval. Ga na waarom je van al die momenten juist nu de fout bent ingegaan. Gebruik deze kennis om herhaling te voorkomen. Daarnaast mag je ook best een keertje sporten overslaan of iets ongezonds eten als je al op de goede weg bent.
  • Beloon jezelf. Een gewoonte veranderen vraagt veel discipline en wilskracht. Daar mag best een beloning tegenover staan. Op deze manier associeer je deze verandering ook met iets positiefs.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!