Voeding voor het slapen: do’s en don’ts
Voeding voor het slapen: do’s en don’ts

Heb je moeite met in slaap vallen? Misschien drink of eet je juist producten die zorgen voor een boost in energie. Dit kan ervoor zorgen dat je niet direct in slaap valt. Daarnaast zijn er ook producten die je helpen met het in slaap vallen, door bijvoorbeeld je maag te kalmeren. We helpen je graag op weg: probeer het volgende uit en kijk of je beter slaapt!

Mijdt dit vlak voor het slapen gaan

Koffie en frisdrank zorgen voor onrust voor het slapen gaan. Probeer ruim (een uur of twee) voor het slapen gaan deze dranken niet meer te drinken. Daarnaast is het verstandig om ‘s avonds geen alcohol te drinken. Alcohol zorgt er voor dat de kwaliteit van je slaap achteruit gaat. Je zult minder diep slapen en daardoor de essentiëlefases in je slaap missen. Vet eten zoals kaas of chocola, maar ook fruit zoals sinaasappel, citroen of tomaat stimuleert je lichaam en verergert maagzuur. Het is dus verstandig om ook deze producten te vermijden voor het slapen.

Stimuleer je slaaphormonen

Nu je weet wat je beter niet kan eten en drinken, wil je natuurlijk ook weten welke producten je kunnen helpen met inslapen. Je kan het produceren van slaaphormonen stimuleren door banaan, perzik, abrikozen of volkorenproducten met wat eiwitten uit yoghurt of kip te eten. Kleine maaltijden met deze producten verhogen uiteindelijk je melatoninegehalte. Melatonine is een stofje dat je aanmaakt als het gaat schemeren en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Door blootstelling aan (dag)licht wordt melatonine weer afgebroken.

Kalmeer je maag

Ook kun je je maag kalmeren door het drinken van kamillethee of een groene smoothie van bijvoorbeeld, 150 gram verse spinazie, 25 gram sesamzaadjes en 300 ml yoghurt. Deze dranken stabiliseren de zuurtegraad van je maag, dit kan ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt.

NiceDay: Focus je aankomende twee weken in je Daily Planner op je voeding. Schrijf daarna in je dagboek hoe dit voor jou geweest is.

 

 

 

Tags: sleep food
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!