Oh my gut! Wat als je last hebt van darmproblemen?
Oh my gut! Wat als je last hebt van darmproblemen?
prikkelbaar darmsyndroom

In Nederland heeft ongeveer 8 tot 10 procent van de bevolking last van het prikkelbare darm syndroom. Een erg vervelend probleem, waar helaas tot op heden nog niet genoeg over bekend is.

Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening die kan zorgen voor darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie en buikpijn. Er is veel onderzoek gedaan naar de veroorzaker van deze darmproblemen, maar een eenduidige oorzaak ontbreekt nog. Wel blijkt voeding een belangrijke oorzaak, de meeste klachten komen namelijk na het eten van bepaalde voeding.

Kwaliteit van leven

Ondanks dat dit probleem redelijk onschuldig lijkt, heeft het een groot effect op de kwaliteit van leven. De meest voor de hand liggende problemen zijn het vermijden van bepaalde voeding en activiteiten. Maar ook de stemming en seksuele ervaring verminderen en je hebt minder energie. De lichamelijke klachten kunnen effect hebben op je dagelijks leven en sociale contacten.

Behandeling

Omdat voeding vaak de oorzaak is van de klachten, zou je denken dat je de klachten ook het beste kunt verminderen door middel van het elimineren van deze voeding. Echter, is hier nog te weinig wetenschappelijke evidentie over. Het meest effectieve dieet lijkt het FODMAP-beperkte dieet (Vanuytsel, 2016). Vezelsupplementen worden ook wel gebruikt om de klachten te verminderen, maar deze werken niet altijd of kunnen zelfs averechts werken.

Klachten kunnen ook een psychisch respons zijn na het zien van bijvoorbeeld een dieet reclame. In dat geval is er geen lichamelijke reactie op voeding en is het dus onnodig om voedingsmiddelen te vermijden. Om deze problemen op te lossen kun je oefenen met mindfulness. Belangrijk hierbij is dat je je probeert te ontspannen en te concentreren op je lichaam. Meer over mindfulness lees je hier.

FODMAP beperkt dieet

FODMAPs zijn koolhydraatmoleculen die slecht of niet worden opgenomen in je darmen. FODMAP rijke producten zijn bijvoorbeeld: tarwe, sommige zoetmiddelen, zachte kazen, melkproducten, sommige groente en fruitsoorten en verschillende specerijen. Daarvoor in de plaats kun je nemen: spelt of haver, rijst, lactosevrije producten of harde kazen.
Het is niet aan te raden  om voor langere tijd het FODMAP-beperkte dieet aan te houden zonder begeleiding van dokter of diëtist. Door het elimineren van voedingsmiddelen kan je op de langere termijn namelijk voedingsstoffen te kort komen. Probeer het dieet maximaal een weekje of zoek de juiste begeleiding.

NiceDay: probeer het FODMAP-beperkte dieet voor een weekje en hou in het dagboek bij hoe je je voelt. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!