vrouw-pen-schrijven-koffie-eetbui

Ik zit in de trein richting Den Haag Centraal onderweg naar mijn werk. Ik hoor twee vrouwen gezellig kletsen. Ze gaan winkelen vandaag in Den Haag. De ene vrouw hoe ze zich helemaal heeft laten gaan gisteravond. Ze had een ”enorme vreetbui” gehad. Ze heeft wel een hele doos koekjes opgegeten op één avond en ze vindt het verschrikkelijk dat ze last heeft van eetbuien.

Wat is een eetbui?

Mensen denken al snel dat ze last hebben van eetbuien, maar in de meeste gevallen gaat het dan om een “subjectieve eetbui”. Je ervaart het als een eetbui want je hebt wellicht meer gegeten dan vooraf gepland, maar eigenlijk valt het niet onder een echte eetbui. Een eetbui is pas een echte eetbui als er binnen korte tijd (lees: ongeveer een half uur tot een paar uur) een abnormale grote hoeveelheid wordt gegeten. Wat is een abnormale hoeveelheid? Dit is lastig om vast te stellen, maar denk aan de hoeveelheid calorieën die iemand over een halve of zelfs hele dag zou eten. Je eet binnen een korte tijd zoveel dat je fysiek niet meer kan eten of erg misselijk bent.

Eetbuien en emoties

Zo’n eetbui komt voort uit het ervaren van een negatieve emotie, zoals boosheid of verdriet. Door het opbouwen van spanning wordt de drang naar eten steeds sterker, vergelijkbaar met andere verslavingen. Tijdens zo’n eetbui kan men niet meer stoppen met eten tot men echt misselijk is. Daarna voelt diegene zich walgelijk, vies en dik. Ze hebben spijt en willen hun eetbuien soms compenseren door bijvoorbeeld streng te gaan lijnen. Te streng lijnen zorgt echter weer voor eetbuien.

Het begint vaak met kleine eetbuien die zich af en toe voordoen, maar nemen in grote en frequentie toe. Vaak hebben mensen met eetbuien ook last van een depressie. Hoe somberder de stemming, hoe groter de eetbuien. Tegelijkertijd komen de eetbuien ook vaker voor als de stemming somberder is. Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland last hebben van een eetbuienstoornis.

Hulp

Als je last hebt van echte eetbuien is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts, die je vervolgens kan doorverwijzen voor een behandeling. Effectieve behandelingen voor eetbuien zijn onder andere cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke therapie. Deze behandelingen gaan in op de onderliggende oorzaken, gevoelens, gedragingen en gedachten. Als je last hebt van subjectieve eetbuien of als je zelf alvast aan de slag wil gaan met je eetbuien volgen hier tips and trics:

1. Een eetbui komt vaak uit emoties of onrust voort. Probeer een andere manier te vinden om met deze emoties om te gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je emoties op te schrijven, je emoties af te reageren op een boksbal of door even afleiding te zoeken van je emoties als het teveel is, om vervolgens later als het iets gezakt is, er mee te dealen.

2. Deel je probleem met dierbaren. Mensen in je omgeving willen jou graag helpen, maar je moet ze wel toelaten om dit te doen. Het is heel lastig, want praten over eetbuien gaat vaak gepaard met schaamte, ondanks dat veel mensen wel eens een eetbui hebben gehad. Toch werkt het goed om andere mensen op de hoogte te stellen, zodat je ze kan inschakelen als de drang hoog is naar een eetbui of zodat ze je kunnen steunen als je een eetbui gehad hebt.

3. Het is belangrijk om regelmatig te eten. Door streng te lijnen of niet om de twee uur wat te eten kan het hongergevoel sterk toenemen. Probeer elke twee uur iets te eten. Dit betekent goed ontbijten, lunchen en avondeten. Daarnaast is het goed om tussendoortjes te eten, zoals een banaan of nootjes. Als je jezelf iets niet toestaat, wil je het des te meer. Sta daarom toe dat je regelmatig wat lekkers mag. Probeer dan te kiezen voor een kleine verpakking, zodat je de kans verkleind om door te eten.

4. Probeer de eetbui zoveel mogelijk uit te stellen. Drink twee glazen water en stel de eetbui zo ver mogelijk uit. Het is vaak zo dat de drang dan langzaam afneemt. Soms verwart het lichaam dorst met honger, dus zorg dat je genoeg water drinkt!

5. Maak dagplanningen. Eetbuien komen vaak op als er leegte is. Je kan je leeg voelen doordat je letterlijk niets gegeten hebt, maar ook leeg in de zin van weinig activiteiten of sociaal contact. Probeer minimaal één persoon per dag te spreken en een planning te maken met activiteiten. Zorg ook dat je minimaal één activiteit buiten doet met beweging.

6. Zoek contact op met lotgenoten. Kijk op de site www.buropuur.nl welke organisaties bij jou in de buurt of online beschikbaar zijn. Het is fijn om met iemand te praten die dezelfde moeilijkheden heeft ervaart als jij. Naast nog meer handige tips, zorgt het ervoor dat je je echt goed begrepen voelt!

NiceDay app

Als je probeert je eetbuien onder controle te houden maar het toch niet lukt, raadpleeg dan je huisarts. Zijn er dingen in het dagelijks leven die je zou willen veranderen maar weet je niet hoe? Loop je tegen dingen aan? Download dan nu de NiceDay app. Professionals staan klaar voor je om net dat extra steuntje in de rug te bieden.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anne-Marie van der Klugt

Hi! Ik ben Anne-Marie, psycholoog bij NiceDay. Door middel van NiceDay wil ik effectieve laagdrempelige hulp bieden. Daarnaast verken ik soms de wereld als stewardess. Ik kom graag met je in contact om samen de reis naar herstel te beginnen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!