Omgaan met stress: zo kalmeer je jezelf bij een stressvolle ervaring
Omgaan met stress: zo kalmeer je jezelf bij een stressvolle ervaring
stress

Stress lijkt een steeds grotere rol te spelen in de samenleving. Niet zo gek ook, in een samenleving waar je voortdurend ‘aan’ moet staan. Maar eigenlijk is stress een hele natuurlijke reactie en hoeft stress niet per se slecht te zijn. Het is wel belangrijk dat je lichaam goed herstelt na een stressreactie. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen bij stress. Ben je op zoek naar tips en trucs voor omgaan met stress? Lees dan snel verder!

Wat is een stressvolle ervaring?

Stressvolle ervaringen kunnen in allerlei situaties ontstaan, bijvoorbeeld op je werk als je een belangrijke presentatie moet geven, maar ook thuis. Wat een stressvolle ervaring precies is, is voor iedereen anders. Hoe heftig je stressreactie is, verschilt natuurlijk ook per situatie en per persoon. De één kan het heel vervelend vinden om een belangrijk telefoontje te plegen, terwijl de ander hier minder last van heeft. Als je meer wilt lezen over hoe stress werkt, lees dan dit artikel.

Omgaan met stress

Toch uit een typische stressreactie zich in het algemeen op dezelfde manier: je gaat sneller en oppervlakkiger ademen, je spieren spannen zich aan, je lichaam maakt zich klaar om in actie te komen. Dit zijn dingen waar je aan kunt werken door middel van (korte) oefeningen. De eerste manier die goed kan helpen is het doen van een ademhalingsoefening. Het is goed om je even een paar tellen bewust te zijn van je ademhaling en bewust langzamer en dieper in te ademen. Doe dit bijvoorbeeld terwijl je in gedachten tot 10 telt. Ook kun je een oefening doen om je spieren te ontspannen. Dit kan ook heel eenvoudig door je spieren extra aan te spannen en vervolgens los te laten. Knijp je handen bijvoorbeeld even heel hard samen tot vuisten en laat ze vervolgens los. Je zult merken dat er al een hoop spierspanning wegvloeit! Als laatste kan het ook veel helpen om iets te doen met de stressvolle situatie waar je je in bevindt. Veel mensen hebben de neiging om de situatie te gaan ontwijken, maar je lichaam staat paraat om de situatie aan te pakken. Maak hier gebruik van! Als je stressreactie niet te zwaar is, kun je je vaak zelfs beter concentreren dan anders door de adrenaline die vrij komt. Dus stel het maken van je presentatie niet uit, maar oefen juist alvast!

Wat kun je doen vóór een stressvolle ervaring?

Als je weet dat er een stressvolle situatie aan komt, kun je je hier van tevoren alvast op voorbereiden. Dit kan op verschillende manieren. Als eerste kun je alvast een paar dagen van tevoren beginnen met elke dag een ademhalingsoefening te doen. Hierdoor leer je al van tevoren om je ademhaling onder controle te houden tijdens een stressvolle situatie. Ook ontspanningsoefeningen kun je doen gedurende een aantal dagen. Het voordeel van een aantal dagen van tevoren alvast oefeningen doen, is dat je er dan echt de tijd voor kunt nemen om compleet te ontspannen. Hierdoor zal het je ook beter lukken om te ontspannen als je daadwerkelijk last van acute stress hebt. Door je van tevoren al goed te leren ontspannen, leer je beter omgaan met stress voordat de gebeurtenis plaatsvindt.

Wat kun je doen ná een stressvolle ervaring?

Na een stressvolle ervaring is het belangrijk dat je je lichaam de rust gunt om zichzelf te herstellen. Als je een hele nare ervaring hebt gehad, is het misschien fijn om hier met iemand over te praten, zodat je het makkelijker kunt verwerken en los kunt laten. Vervolgens kun je iets doen wat je leuk vindt om psychisch en lichamelijk tot rust te komen. Maak bijvoorbeeld een boswandeling, of geniet van je favoriete serie. Ook achteraf kun je nog een ademhalingsoefening of een ontspanningsoefening doen. Of combineer deze twee elementen in een yogasessie! Ben je aan het werk en wil je jezelf snel kalmeren? Neem even een time-out, ga een blokje om of luister wat muziek. Het belangrijkste is dat jij ontspant, zodat je daarna weer het beste uit jezelf kunt halen!

NiceDay app

Het kan zijn dat je vaak last hebt van stressvolle ervaringen en dat je hier beter mee om wilt leren gaan. In dit geval zou je een cursus omgaan met stress kunnen doen. Download de NiceDay app en ga samen met een coach aan de slag om jouw stress aan te pakken!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!