Ongezonde vriendschappen verbreken
Ongezonde vriendschappen verbreken
vrouwen-lopen-lachen-vriendschap-verbreken

Heb je er wel eens aan gedacht dat dé Marie Kondo vraag – word ik hier blij van? – op meer zaken toepasbaar is dan alleen materiële goederen? Ook als het gaat om het verbreken van vriendschappen is het een handig hulpmiddel.

Vriendschap versus liefdesrelatie

De kans is groot is jij mensen in directe omgeving hebt met wie je ooit goed bevriend was, maar met wie het tegenwoordig niet meer zo klikt. Wanneer de klik langzamerhand verdwijnt in een liefdesrelatie, groeien jij en je partner uit elkaar. Het resultaat is dan meestal een break-up. Met vriendschappen is vaak geen sprake van een break up. De band blijft bestaan ook al is de vriendschap niet meer zo sterk als vroeger en voor je het weet zit je vast aan allerlei vriendschappen die eigenlijk weinig toegevoegde waarde brengen in je leven.

Wat vind jij belangrijk in een vriendschap?

Sta eens stil en denk na over wat jij nu echt wilt en verwacht van je vriendschappen. Een vriend(in) met wie je elk weekend kan feesten? Een luisterend oor? Iemand die in dezelfde scène werkt als jij? Of dezelfde interesses heeft? In een ideale situatie bezitten jouw vrienden al deze eigenschappen én meer. Maar we moeten niet vergeten dat onze vrienden ook maar mensen zijn.

In de praktijk is het namelijk vaak anders dan de ideale wereld. Iemand kan bijvoorbeeld erg emotioneel afhankelijk zijn. Of naïef, waardoor je moe wordt van het constant advies geven aan je vrienden ook al volgen ze deze niet op maar vervolgens wel weer komen klagen en zeuren bij jou wanneer het leven niet lekker verloopt. Hoe meer tijd je met die persoon of personen doorbrengt, hoe meer energie je kwijt bent en het lastiger het om de beste versie van jezelf te zijn.

Kwaliteit boven kwantiteit

Welke vriendschappen maken jou blij en passen bij wie jij bent? Deze vriendschappen zijn het waard om te behouden. Voor de rest geldt dat als ze bij jou een negatieve kant naar boven halen of je merkt dat deze vriendschappen te veel energie kosten, je beter de vriendschap kunt verbreken. Dit klinkt hard, maar uiteindelijk hebben jij én de ander er op de lange termijn meer aan.

Vriendschap verbreken op een nette manier

Start met het verminderen van contact en ervaar hoe dat voelt en uitpakt. Het kan zijn dat de ander er hetzelfde over denkt en ook merkt dat de vriendschap niet meer zoals vroeger is. Je kunt echter ook vragen krijgen over de situatie. Wat je dan het beste kunt doen is rustig uitleggen waarom je liever geen contact meer wilt. Bedank hem of haar voor de tijd die jullie samen gehad hebben en geef aan waarom het voor jou nu stopt. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om jouw kant van het verhaal uit te leggen en je vriend(in) niet zomaar ‘ghost’. Want je bent die ander weliswaar geen vriendschap verschuldigd, maar wel antwoorden en een eerlijke uitleg. Dat is wel zo netjes.

Does it spark joy?

Onthoud dat het gaat om jouw behoeftes.  Voel jij dat het tijd is om die vriendschap te laten gaan, laat dan los.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!