Online hulp bij depressieve stemming en angstklachten: hoe heb je het ervaren?
Online hulp bij depressieve stemming en angstklachten: hoe heb je het ervaren?
man-bellen-online-hulp

Marijn is 24 jaar en woont in Amersfoort. Hij heeft net het tweede jaar van zijn studie Social Work afgerond. In zijn vrije tijd doet hij aan fitness en reist hij graag. Enkele maanden voelt hij dat het allemaal iets teveel wordt en besluit een traject te volgen bij NiceDay.

Hoe ben je bij NiceDay terecht gekomen?

Google! Ik heb eerst contact gehad met de Luisterlijn en zij hebben geadviseerd om via internet iets te zoeken. Toen ben ik gaan Googlen en ik vond NiceDay. Ik had de app gedownload en stuurde jullie een bericht. Jullie reageerden snel! In tegenstelling tot andere bedrijven met een soortgelijk concept…

Kan je iets meer vertellen over je klachten?

Ik had last van depressieve klachten die steeds heftiger werden. Ik was moe, verdrietig en futloos. Ik zat niet lekker in mijn vel, wilde mijn kamer niet uit en mijn vriend merkte dat ik weinig aandacht voor hem had. Daarnaast ging ik ook niet meer naar school om mijn lessen te volgen. Dit heeft geen invloed gehad op mijn cijfers, want ik studeerde dan bijvoorbeeld thuis. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik heb mijn vakken maar net heb gehaald. Verder had ik mijn vrienden aan de kant geschoven. Ik zag ze soms maanden niet, terwijl ik juist een persoon ben die ervan houdt om af te spreken met vrienden. Na een aantal maanden merkte ik dat ik hulp nodig had.

Wat dacht je toen je voor het eerst hoorde over een 100% online behandeling?

Ik werk zelf bij Slachtofferhulp en daar heb ik ook vooral digitaal en telefonisch contact met mensen. Digitaal en telefonisch contact werkt uit mijn eigen ervaring erg goed dus ik had er alle vertrouwen in!

Hoe voelde je je na het eerste gesprek?

Opgelucht! Ik kon eindelijk mijn hart luchten en dat voelde heel erg goed.

Hoe heb je de digitale behandeling ervaren?

Erg fijn. Onze gesprekken gingen over dingen die ik niet helemaal helder zag. Door mijn coach en online psycholoog Sarah heb ik nu een realistischer beeld van de wereld. Het hoeft namelijk niet altijd goed met je te gaan. En ik hoef niet overal goed in te zijn. Dat weet ik nu. Daarnaast zijn de documenten en de artikelen die ik kreeg opgestuurd ook handig. Je ziet als het ware heel je afgelegde traject terug in de app.

Hoe gebruikte je de NiceDay app verder, naast het bellen en chatten?

De dagboekfunctie heb ik gebruikt om te registreren hoe ik me op een bepaald moment voelde. Als ik niet lekker in mijn vel zat, registreerde ik dat. Door het gebruik van de dagboekfuctie had ik gedurende de dag een moment om zelf na te denken waar bepaalde gedachtes en gevoelens vandaan kwamen. Op deze manier kon mijn online psycholoog ook meelezen wat er allemaal gaande was in mijn dagelijks leven. En natuurlijk meedenken met mij!

Ben je al eens eerder in zorg geweest?

Ja. Toen ik 18 jaar was ben ik in behandeling geweest voor depressieve klachten en angstklachten. Het voordeel van NiceDay is dat het traject online plaatsvindt, wat betekent dat je niet de deur uit hoeft. Daarnaast kun je in je eigen omgeving het traject afleggen. Dat is ook fijn.

Wat heb je van je coach Sarah geleerd?

Van Sarah heb ik geleerd dat ik niet constant bezig hoef te zijn. Ik ben namelijk altijd bezig met onder andere school, werk, sporten en vrienden maar dat is helemaal niet nodig. Verder is het oké om je niet oké te voelen en hoef je ook niet te doen alsof alles goed gaat. Je hoeft niet altijd alle ballen in de lucht te houden. Ook heb ik geleerd dat het goed is om na te denken waar bepaalde gevoelens en gedachtes vandaan komen.

Zou je NiceDay aanraden aan anderen?

Ja zeker! Ik heb het al aan een aantal vrienden aangeraden. Het is laagdrempelig en van korte duur. Voor je het weet heb je zelfs al resultaten. Het traject vliegt voorbij! Het zijn de kleine half uurtjes (waarin je contact hebt met je coach) in de week die je week maken.

Tags: NiceDay
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

NiceDay

Dit artikel is geschreven door de redactie van NiceDay of anoniem met ons gedeeld! Wil jij jouw verhaal ook anoniem delen? Stuur ons een mailtje op community@niceday.app.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!