NiceDay blog: Onrust door oorlog

Nu we corona enigszins onder controle lijken te hebben, breekt het volgende onvoorstelbare aan; de oorlog in Oekraïne. De oorlogssituatie brengt een bepaalde dreiging met zich mee en over deze dreiging hebben we geen enkele controle. Je weet niet wat je te wachten staat en dit resulteert in onzekerheid en onrust. Omdat niemand je die zekerheid kan geven, is het lastig om los te laten. Dit kan allemaal heel zwaar op je wegen. Je kan het vergelijken met een emmer water die langzaam overloopt. Het is niet vreemd als jij merkt dat jouw emmertje dreigt over te lopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je emmertje te legen en ik leg je uit hoe! 

Aandacht voor jezelf

In tijden van onzekerheid en stress is het belangrijk goed op jezelf te letten. Onder goed voor jezelf zorgen verstaan we onder andere gezond en gevarieerd eten, voldoende slapen en voldoende bewegen. Als je last hebt van stress maak je het hormoon cortisol aan. Op de korte termijn is cortisol heel handig; het zorgt ervoor dat we kunnen overleven. Maar als je voor een langere periode onder stress en spanning staat, kunnen de hoge cortisolwaarde je uit balans brengen. Door te bewegen maak je allerlei fijne gelukshormonen aan, zoals endorfine. Endorfine gaat de cortisol als het ware tegen, waardoor jij je minder gestresst en opgejaagd zal voelen. Dus, bewegen zorgt voor minder stress!

Ontspanning

Plan naast bewegen vaker ontspanningsmomenten in gedurende dag. Om mentaal en fysiek meer rust te krijgen, kun je enkele ademhalingsoefeningen toepassen. Wanneer je angstig bent, schiet je ademhaling omhoog en daarbij komt er veel adrenaline vrij, wat zorgt voor een opgejaagd gevoel. Wanneer je je ademhaling omlaag brengt, breng je automatisch je lichaam en geest tot rust.

Praat erover

Praten over je gevoelens is ook een manier van zelfzorg. Je hoeft niet alleen rond te blijven lopen met jouw gevoelens en zorgen. Wat er zich momenteel afspeelt, raakt ons allemaal. En omdat het ons allen raakt, sta je er niet alleen in. Mensen zijn sociale dieren en dit betekent dat we elkaar nodig hebben. Zoek daarom iemand op die je vertrouwt en vertel hem/haar wat je bezighoudt. 

Afstand

Weten wat er zich in de wereld afspeelt is belangrijk. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om jezelf toe te staan afstand te nemen. Het kijken van het nieuws zorgt namelijk voor stress. Beperk de mate van het nieuws kijken/lezen tot één moment per dag. Selecteer het liefst één betrouwbare bron waaruit je informatie haalt, want er is helaas veel fake news in omloop. Je raad het al, fake news is vaak gericht op sensatie en zullen je angstgevoelens alleen maar versterken. 

Stel ook vast wanneer je het nieuws wil kijken. Probeer het nieuws in ieder geval in de ochtend en in de avond te vermijden. Zo voorkom je een stressvol en mogelijk negatief begin en einde van je dag. Op het moment dat je in de avond nog nieuws kijkt vergroot je de kans dat je dit mee naar bed neemt, waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan. 

Controle

We hebben maar weinig tot geen controle over de situatie in Oekraïne, of andere landen waarin oorlog woed. Dit kan resulteren in gevoelens van machteloosheid. Gelukkig is er wel iets wat je kan doen! Zo kan je deelnemen aan inzamelingsacties voor mensen die Oekraïne ontvlucht zijn of bijvoorbeeld geld doneren aan Giro 555. Op deze manier kan je toch je steentje bijdragen. 

Zoek hulp wanneer nodig

Weet dat het oké is om te voelen wat je voelt. Hopelijk zorgen bovenstaande tips voor enige verlichting. Als je merkt dat je behoefte hebt aan meer, kan je altijd een bezoekje brengen aan je huisarts voor een doorverwijzing naar een psycholoog. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen! 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!